Wielrennen in de winter: deze tips maken het makkelijker

wielrennen in de winter

Je hebt twee soorten wielrenners: er zijn er die bij het eerste kille windje op hun Tacx-fietstrainer springen en er zijn er die liever de koude trotseren en gewoon die buitenlucht en de wind in het gezicht moeten hebben. Toch is wielrennen in de winter geen pretje. Met deze tips maak je het fietsen in de winter alvast wat draaglijker.

# 1. Draag winddichte kleding

In de eerste plaats is wielrennen in de winter toch vooral een kwestie van de juiste kleding dragen. Ik kan tegen een stootje, maar al met al ben ik een koukleum en daarom zal ik bij het wielrennen in de winter onderkleding combineren met een winddichte jack. Bij het fietsen en een fietstraining in de winter geef ik de voorkeur aan de Castelli Perfetto RoS omdat het meteen ook een goede waterwerende en ademende stof is. Tot bij zo’n 4 °C kan ik daarmee perfect wielrennen in de winter.

# 2. Houd je handen warm en droog

Met alleen een winddicht pak ben je er natuurlijk nog niet. Je handen gooi je natuurlijk vooraan je stuur en hebben sowieso al de neiging om kouder te worden. Voor je het weet zien je handen blauw van al dat fietsen in de winter. Daarom moet je bij het fietsen in de winter goede winterhandschoenen gebruiken. Hier moet je vooral zelf even experimenteren. Ik vind de beste winterhandschoenen voor het fietsen in de winter de GripGrab Ride. GripGrab maakt ook heel goede fietssokken voor in de zomer en eigenlijk ben ik altijd wel tevreden met hun fietsoplossingen. Ik ken echter ook mensen die liever wat dikkere handschoenen met meerdere lagen hebben. Dat kan, maar dan verlies je wel wat grip. Ik vind het persoonlijk niet prettig als ik met handschoenen de controle over mijn racefietsen in de winter verlies.

# 3. Gebruik overschoenen bij het fietsen in de winter

De meeste fietsschoenen zijn gemaakt voor in de zomer en daardoor zijn koude tenen bij het fietsen in de winter heel gewoon. Er zijn echter ook speciale fietsschoenen voor het wielrennen in de winter. In dat geval kan ik de Northwave Flash Arctic GTX aanraden. Deze winterschoenen hebben een Climaflex-laag en voorkomen zo dat de koude vanaf boven naar binnen komt. Ze bieden een goede bescherming, maar ik gebruik ze wel in combinatie met een toe-cover omdat mijn tenen het gewoon altijd extreem koud krijgen.

Als je maar uitzonderlijk eens gaat fietsen in de winter, kan je ook gewoon overschoenen gebruiken. Overschoenen zijn flink goedkoper, maar kies wel voor kwaliteit. De GripGrab Arctic is hier mijn favoriet. Je kan ermee door een flinke plensbui fietsen in de winter en je voeten blijven gewoon droog en warmpjes.

# 4. Ondervind zelf wat je warm houdt en tegelijk comfortabel fietst

Verder moet je bij het fietsen in de winter vooral zelf je voorkeuren volgen. Ik heb een flinke bos haar en draag bijvoorbeeld geen muts onder mijn helm. Ik heb het ook liever allemaal wat ademend daarboven, maar anderzijds ga ik nooit fietsen bij extreme koude. Doe je dat wel? Dan is een fietsmuts of een balaclava natuurlijk wel een goede keuze. Een goede Buff-sjaal raad ik altijd aan en een ass-saver is toch een must als je op de Vlaamse wegen gaat fietsen in de winter.