Welke MTB-band is de beste voor op asfalt?

mtb band voor asfalt

Het zal je niet verbazen dat een mountainbikeband in feite niet gemaakt is om langdurig op asfalt te rijden. Over het algemeen verslijten ze dan sneller en moet je harder trappen door de grotere rolweerstand. Met de beste MTB-band voor op de weg kan je dergelijke nadelen toch wel sterk beperken. Bij het kiezen van de beste MTB-band voor asfalt zijn er twee zaken waarop je moet letten: het rubber en de TPI.

Het rubber en de beste MTB-band voor asfalt

Een goede MTB-band voor asfalt heeft uitwendig steeds harde rubbers. Het grote voordeel hiervan is dat zo’n MTB-band voor asfalt veel minder slijtagegevoelig is, maar anderzijds ook minder grip heeft. In de praktijk gebruiken fabrikanten daarom verschillende rubbers. Soms zitten er tot wel drie soorten rubber in een band. Afhankelijk van deze combinatie is een band voor een bepaald type terrein ontworpen, maar natuurlijk is dat zelden expliciet voor op asfalt. Wel is het zo dat minder grove noppen wat minder weerstand geven. Verder kies je beter voor banden met iets minder grip of een hogere startsnelheid.

Een goede keuze zijn de semi-slicks die veel worden gebruikt op de drogere bosgrond. Ze hebben lage noppen op het loopvlak en iets hogere noppen aan de wang. De rolweerstand is hier laag en je hebt toch nog voldoende grip om het asfalt te verlaten, maar in modderpoelen hoef je met de beste MTB-band voor asfalt niet te ploeteren. Een goed voorbeeld hiervan is de DeliTire buitenband semi-slick 26 x 1.90 (50-559).

De TPI bij de beste MTB-band voor asfalt

Ten tweede moet je letten op de TPI van de band. Hier geldt dat een hogere TPI in een lagere rolweerstand resulteert. Anderzijds zorgt een hoge TPI voor een verminderde lekbestendigheid. Als je de beste MTB-banden voor op de weg zoekt, moet je eigenlijk de boot in het midden houden. Een TPI tussen 60 en 80 is over het algemeen een goede keuze. Een goed voorbeeld is de Maxxis Rekon Race EXO TR met 60 TPI waarmee je ook nog goed in het bos kan rijden.

Veelgestelde vragen over de beste MTB-band voor asfalt

  • Is tubeless rijden een goed idee?

Voor de beste MTB-band voor asfalt raden we aan om tubeless te rijden. Bij het wisselen is dat misschien wat vervelender, maar het is toch veel lichter fietsen. Als je het een beetje in de vingers hebt, is het wisselen bovendien niet eens zo lastig.

  • Wat doe ik als ik de beste MTB-band voor asfalt en het bos wil?

Dan kan je altijd kiezen voor een combinatie, bijvoorbeeld de Maxxis Ardent op de voorband en de Maxxis Ikon op de achterband. Zo heb je vrij veel grip en toch een lage rolweerstand.

  • Is een MTB-band voor asfalt van 29 inch goed?

Een MTB-band van 26 inch geeft over het algemeen een betere acceleratie en dat is op het asfalt heel belangrijk. Het maakt je ook wendbaarder, maar obstakels neem je minder vlot. Als je asfalt en bos combineert, kan een MTB-band voor asfalt van 29 inch soms aangenamer zijn. Let er dan enkel op dat je nog steeds de beste MTB-band voor asfalt kiest.