De ultieme handleiding om goed voorbereid op fietsvakantie te gaan

Met het stuur in de hand zelf richting geven aan een deugddoende fietsvakantie: het klinkt heerlijk, niet? Natuurlijk wil je graag al meteen een versnelling hoger schakelen en een col beklimmen, maar neem maar van me aan dat je maar beter werk maakt van een goede voorbereiding. Ik heb al aan talloze fietsvakanties deelgenomen en er zelf verschillende georganiseerd. Altijd loopt er wel iets mis met zo'n fietsvakantie of vergeet je wel iets. Daarin verschilt een fietsvakantie maar weinig van andere vakanties. Er gebeuren meestal geen al te grote rampen, maar er zijn toch een aantal dingen die je gewoon goed moet doen. Daarom deze ultieme handleiding voor jouw fietsvakantie.
roc lago park header

Trainen en nog meer trainen

Daar begint het uiteraard mee. Begin nooit, maar ook echt nooit, aan een fietsvakantie zonder voldoende trainingskilometers in de benen te hebben. Anders loopt je fietsvakantie gegarandeerd met een sisser af. Begin op voorhand met fietsroutes af te haspelen en durf naar ambitieuze doelstellingen toe te werken.

Vooral Strava is een handig hulpmiddel bij het trainen omdat het jouw progressie heel goed kan bijhouden. Ik gebruik de app in combinatie met mijn Garmin Fenix 6X Pro, een heel goede sporthorloge die je ook op je fietsvakantie goed kan gebruiken, en zo kan alles netjes opvolgen.

Is het je eerste fietsvakantie en weet je niet meteen waar je je aan mag verwachten? Dan zijn er nog een aantal dingen die je kan doen om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Ga bijvoorbeeld in groep op fietsvakantie zodat je lekker kan wieltjeszuigen. Bovendien werkt het ook heel motiverend. Bouw daarnaast de zwaarte van de routes op of voorzie alternatieve routes zodat jullie eventueel in twee groepen kunnen opsplitsen.

Benodigdheden voor een fietsvakantie

Er zijn heel wat zaken die je maar beter meeneemt tijdens een fietsvakantie. Je koersfiets bijvoorbeeld, maar dat is de logica zelve. Daarnaast moet je ook vervangstukken meenemen zodat je noodreparaties kan uitvoeren tijdens je fietsvakantie. Denk bijvoorbeeld aan een extra fietsketting, reservespaken, een reparatiekit, smeermiddel, spakenspanners enzovoort. Ook reservebanden mogen tijdens een fietsvakantie natuurlijk niet ontbreken. Bij de echte essentials voor een fietsvakantie rekenen we natuurlijk ook je fietskleding, (waterdichte) fietstassen en de fietshelm.

Bovendien is een fiets-gps altijd een meerwaarde voor een fietsvakantie. Zonder een fiets-gps zal je gegarandeerd wel eens in de foute richting rijden, omleidingen tegenkomen of merken dat wegen minder toegankelijk zijn dan vooropgesteld. Dankzij een goede fiets-gps kan je hierop anticiperen en problemen voorkomen. Persoonlijk ben ik fan van de Wahoo Elemnt Roam, maar je kan ook in een lagere prijsklasse kijken. Dan is de Mio Cyclo 205 HC een heel goed idee.

Denk vervolgens aan toiletartikelen en diverse handigheidjes zoals een multitool, een powerbank, een zonnebril en een nooddekentje. Ook wondermiddeltjes zoals zadelcrème mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens een fietsvakantie. Zorg daarenboven dat je alles goed kan opbergen. Vooral de uitrolbare Osprey-toilettas is daarom zeker een meerwaarde voor tijdens de fietsvakantie. En, heel belangrijk, vergeet je reisdocumenten niet!

Tip: je moet inderdaad veel meezeulen, maar let toch op met bagagekarren. In het buitenland zijn veel wegen onverhard, zijn er diepe kuilen of krijg je te maken met smalle doorgangen of fietspoortjes. Met een bagagekar vraag je om extra problemen.

Vakantiebestemmingen voor een fietsvakantie

Je exacte benodigdheden zijn sterk afhankelijk van de locatie van je fietsvakantie. Hoewel eilanden als Réunion eigenlijk de ideale setting zijn voor een fietsvakantie, is het nu eenmaal niet zo eenvoudig om alle benodigdheden ter plekke te krijgen. Daarom zal een fietsvakantie vaak iets dichter bij huis moeten plaatsvinden, maar gelukkig valt ook daar het een en ander te beleven.

Wil je bijvoorbeeld thuis met volle fietszakken vertrekken, dan kan je kiezen voor een fietsvakantie in het zuiden van ons eigen land. Daar is niks mis mee. En het vlakke Nederland heeft trouwens ook veel te bieden. Ga vooral zelf na naar welk soort terrein je precies op zoek bent.