Tacx-fietstrainer kopen? Dit zijn de beste Tacx-modellen van 2020!

Taxc fietstrainer

Het weer is niet altijd even gunstig. Wanneer het vriest en kraakt, hoef je daarom nog geen trainingsritje over te slaan. Dankzij een goede Tacx-trainer, de juiste software en geschikte trainingsprogramma’s maak je thuis trainen net zo leuk als op de weg. Je kan perfect even de Oude Kwaremont beklimmen, maar ook voor de recreatieve fietser zijn er leuke trainingsprogramma’s. De Tacx-fietstrainers komen in uiteenlopende prijsklassen en gaan van eenvoudige rollerbanken tot superstille fietstrainers die de realiteit evenaren en die je bijvoorbeeld met Zwift koppelt. Welke Tacx-trainer kopen? Wij zochten binnen verschillende prijsklassen en doelgroepen de beste Tacx-trainers uit, waardoor het vinden van de beste smart Tacx-trainer nu nog eenvoudiger is.

Favoriet basismodel: Tacx Blue Motion

Beginnen doen we met een echt basismodel. De Tacx Blue Motion is een instapmodel dat eenvoudig en snel op te zetten is. Het heeft geen elektriciteit nodig en kan je eigenlijk overal gebruiken. Koppelen met Zwift kan echter niet, maar je kan tijdens het trainen wel even een film meepikken. Deze Tacx-fietstrainer is zeker niet geruisloos, maar toch voldoende stil om het volume van je tv in bioscoop-stand te zetten.

Onthoud wel dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Onze eigen analyses tonen aan dat onze hartslag flink de lucht ingaat tijdens spannende momenten waarop we barstten van energie. Als je echt fel meeleeft met een film, heeft dat nu eenmaal ook al eens gevolgen voor je prestaties. Daarom is het net zo fijn om intussen even de oortjes in te pluggen en een trainingsprogramma te volgen.

Bij staande oefeningen kan de Tacx-fietstrainer wel even beginnen zwabberen dus doe zeker niet al te gek. Verder is dit gewoon een goede Tacx-fietstrainer voor beginners of voor wie gewoon wat meer wil sporten zonder weer en wind te moeten trotseren. Wil je toch een versnelling hoger schakelen? Dan kan je nog altijd kiezen voor de Tacx Booster. De Tacx Booster is ook gewoon een stand alone hometrainer maar deze Tacx-trainer kan wel aardig wat weerstand leveren. De Tacx Booster focust echter vooral op de iets meer ervaren wielrenner en daarvoor zijn er wat ons betreft andere Tacx-trainers die beter geschikt zijn.

PluspuntenMinpunten
Goedkoop instapmodelZo geïnstalleerdKomt met alle benodigdhedenWeerstand is eenvoudig aan te passen met behulp van de stuurschakelaar (10 niveaus)Geen smartmodelMontage is niet altijd even stevig bij een dunne stuurstangDe maximale weerstand is altijd vrij beperkt bij een magneetrem

Favoriet instapmodel met elektromagnetische rem: Tacx Vortex Smart T2180

We weten heus ook wel dat er betere modellen zijn dan de Tacx Vortex Smart T2180, maar toch hoeft dat niet te betekenen dat we nu massaal dit tussenmodel links moeten laten liggen. Recreatieve rijders die om de twee weken op hun tweewieler kruipen hoeven echt niet meer dan duizend euro aan een goede Tacx-fietstrainer te besteden en dan is deze Tacx Vortec fietstrainer gewoon een uitstekende keuze. In het andere geval kies je beter voor de Tacx Flux of de Tacx Flux 2. Lees dan wel eerst even een Tacx-fietstrainer review want het zijn nu eenmaal geen goedkope speeltjes.

Dit is een hometrainer die je eenvoudig inklapt en die compatibel is met iOS- en Android-toestellen. Verder gaat het opnieuw om een interactieve Tacx-fietstrainer met een elektrorem. Echt luid is deze Tacx-fietstrainer niet, maar in vergelijking met de direct drive-uitvoeringen is het verschil wel duidelijk merkbaar. Gewoon even rubberen tegels onder de Tacx Vortex leggen, verricht echter al wonderen.

Deze Tacx-fietstrainer racefiets is geschikt voor een gemiddeld trainingsniveau bij een maximale weerstand van 950 Watt. De hellingshoek van 7% is voor de fanatiekeling geen bijzondere uitdaging, maar als recreatieve fietser moet je weten dat dat dit al te vergelijken valt met het steilste stuk van de Nokereberg, die vaak wordt opgenomen in Kuurne-Brussel-Kuurne en uiteraard in Nokere Koerse. Dankzij de koppeling via Bluetooth en ANT+ worden al je trainingsgegevens netjes bijgehouden, maar een aparte hartslagsensor blijft wel wenselijk.

PluspuntenMinpunten
Afgesloten remblok voor beperkte geluidsproductieMeegeleverde voorwielsteunNauwkeurige elektromagnetische remGoedkope Tacx-fietstrainer voor beginners of recreatieve fietsersElektromagneetrem voor een betere weerstand bij lage snelhedenWheel-on-Tacx-fietstrainer: luider en met minder weerstand dan bij een Tacx-fietstrainer met direct driveSimulatie is beperkt tot 7%VR is beperkt

Favoriete rollerbank: Tacx Antares T1000

Niet iedereen ziet het monteren van een hometrainer zitten en dan is een goede rollerbank gewoon welkom. De Tacx Antares T1000 is wat dat betreft onze persoonlijke favoriet. De Tacx Antares T1000 heeft conische rollen die het nog eenvoudiger maken om netjes op het midden van de rol te blijven rijden. Dat is bovendien net zo veilig. Je kan tegelijkertijd netjes op je evenwicht focussen en het is ook nog eens compact en eenvoudig op te vouwen. Hierdoor neem je de Tacx-trainer bijvoorbeeld makkelijk mee om voor een wedstrijd nog even warm te rijden.

Natuurlijk gaat het wel om een basismodel waarbij het niet mogelijk is om bijvoorbeeld een weerstand in te stellen. Dat is ook helemaal niet de bedoeling van een rollerbank. Houd er wel rekening mee dat uiterste concentratie vereist is, maar die heb je dan toch weer nodig vooraleer je aan een wedstrijd begint.

Voor lange trainingen raden we een rollerbank af, maar het is zeker een goed fietsmaatje voor een stevige warming-up of om aan je techniek te werken, vooral omdat je lekker hard trapt vanuit de heupen zoals je dat ook op de weg doet. Al met al is het een rollerbank die we zeker aanbevelen.

PluspuntenMinpunten
Conische rollen maken deze rollerbank een stuk veiligerVersterkt het evenwichtsgevoelCompact en eenvoudig te transporterenWordt minder snel saai dan bij vaste rollenVrij stille rollerbankNiet mogelijk om de weerstand in te stellenUitschuiven van de rollen is in combinatie met de snaar best wel lastigVergt wel wat concentratie

Favoriete hometrainer voor hobbywielrenners: Tacx-trainer Flux Smart T2900

De Tacx-fietstrainer T2900 is een uiterst compacte racefiets trainer waarbij je wel nog steeds een realistisch fietsgevoel hebt. Het mag dan wel de kleinere variant van de Tacx Flux 2 Smart T2980 zijn, toch hoeft het er niet zomaar voor onder te doen. Het is een heel slimme hometrainer waarbij klimmen realistisch worden nagebootst. Waar we vooral warm van worden is de uitstekende geluidsreductie. Wie bijvoorbeeld al eens de Tacx Flow Smart Tacx-trainer heeft geprobeerd, weet dat een Tacx-fietstrainer behoorlijk wat kabaal maakt. Bij de Tacx-trainer Flux Smart T2900 is dat gelukkig niet het geval.

Alle onderdelen werden met de nodige zorg geselecteerd en het resultaat is een stille racefiets trainer waarbij je vrijwel enkel de ketting en de derailleur hoort. Ook de elektrorem, waarmee een bescheiden maximaal hellingspercentage van 10% wordt gesimuleerd, is extreem stil. Op de hoogste snelheid maakt de Smart Tacx-trainer niet meer geluid dan een ventilator en dat is toch een heuse verademing.

PluspuntenMinpunten
Zeer stil in gebruik dankzij de elektroremVoelt zeer natuurgetrouw aanWeerstandsschommelingen worden nauwkeurig aangegevenInstellingen zijn eenvoudig aan te passen via de smartphoneExclusief software of cassetteMaximaal stijgingspercentage mocht net iets hoger zijnAdapter nodig voor fiets met steekas en schijfremmen

NIEUW: Tacx-trainer Flux S Smart T2900S

De Tacx-fietstrainer voor de racefiets is de opvolger van bovenstaande T2900, hoewel ze momenteel nog alle twee verkrijgbaar zijn. In veel opzichten is deze Tacx-trainer identiek met zijn voorganger, maar het grote verschil is dan weer de verbeterde motor. Hierdoor maakt de Tacx-trainer Flux S Smart T2900S nog minder geluid van de T2900.

De weerstand van de Tacx-fietstrainer T2900S kan softwarematig worden aangestuurd, wat net zoals bij de T2900 in een uitermate realistische fietservaring resulteert. Met een maximaal weerstandsvermogen van 1.500 watt pak je hellingen aan tot 10%, waardoor het nog steeds niet focust op de zwaarste uitdagingen, maar gewoon een leuk winters speelkameraadje is voor de geoefende fietser. Als ware klimgeit vind je er dus geen uitdaging in, maar daarvoor zijn er dan weer andere Tacx-hometrainers die je meer zullen kunnen bekoren. Deze fietstrainer heeft dan weer wel alles in huis voor een realistische fietservaring en accurate trainingsgegevens, hoewel het afwijkingspercentage van 3% net iets minder goed is dan bij de duurdere Tacx-fietstrainer Flux 2 Smart T2980.

De compatibiliteit met Zwift en de vele trainingsprogramma’s maken natuurlijk veel goed. Wie het niet kent en de experimenten met profwielrenners tijdens het door corona onderbroken wielerseizoen heeft gemist, raden we aan om het zeker even op te zoeken en uit te proberen. Het concept is vrij eenvoudig: de software laat je bijvoorbeeld een wielerwedstrijd in je woonkamer afwerken. Net zoals een videospelletje, maar dan niet vanuit je luie zetel maar al zwetend op je fietstrainer. Net zo leuk en dubbel zo motiverend!

PluspuntenMinpunten
Nog stiller dan zijn voorganger
Softwarematig aansturen van de weerstand
Maximaal weerstandsvermogen van 1.500 watt
Stijgingspercentages tot 10%
Goede betaalbare Tacx-trainer
Niet geschikt voor professioneel gebruik en krachtpatsers
Body is enkel geschikt voor SRAM- en Shimano-cassettes (extra body apart verkrijgbaar)
Een beetje zwaar

Favoriete hometrainer voor geoefende wielrenners: Tacx-fietstrainer Flux 2 Smart T2980

Over de Tacx Flux 2 Smart T2980 hadden we het hierboven al. Het is meteen ook onze keuze voor ervaren racefietsers die een goede fietstrainer voor de winterperiode zoeken. Met 2.000 watt heeft deze Tacx-fietstrainer heel wat in petto, terwijl het nauwkeurigheidspercentage van 2,5% ook nog eens voor realistische fietservaringen zorgt. Er is een duidelijke keuze voor de Direct Drive-techniek en in combinatie met de elektromagneetrem is deze Tacx-trainer gewoon heel stil. Net zoals bij de Tacx-trainer Flux Smart T2900 reken je op talloze trainingsmogelijkheden, maar in tegenstelling tot zijn kleiner broertje neemt deze Tacx-trainer je mee op hellingen met een stijgingspercentage van 16%. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de beklimming van de Ladeuze in Maarkedal of de Rodeberg in Westouter die regelmatig wordt beklommen in de klassieker Gent-Wevelgem en die twee maal werd beklommen tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in 1950. Echte wielerliefhebbers weten ongetwijfeld nog dat IJzeren Briek Schotte toen zijn tweede wereldtitel veroverde in Moorslede.

PluspuntenMinpunten
Maximaal vermogen van 2.000 watt met uitstekende weerstand op hoge snelhedenNauwkeurigheidspercentage van 2,5%Compatibel met smartphones, tablets en computersRealistisch fietsgevoelUitermate stilExclusief montagecassetteExclusief hartslagsensorVrij prijzige Tacx-fietstrainer

Favoriete Tacx-fietstrainer voor berggeiten: Tacx Neo 2 (T) Direct Drive T2850 / T2875

Waar de Tacx-fietstrainer Flux Smart T2900 dan wel een goede racefiets trainer is voor in een appartementje, mag het voor sommigen nu eenmaal wat meer zijn. En dan is de Tacx-trainer Neo Smart 2 Direct Drive een aan te raden goede keuze. Het is ook gewoon een mooie en stille Tacx-fietstrainer, onder andere door het ontbreken van fysieke kracht- of removerbrengingen. De cassette is dan weer rechtstreeks op de rem aangesloten en dit zonder speling tussen de remrol en het achterwiel.

Hoe dan ook, een training met deze Tacx-fietstrainer voelt ook nog eens heel waarheidsgetrouw aan. De maximale fietshelling ligt bovendien een stuk hoger en kan tot 25% bedragen, vergelijkbaar met het stijgingspercentage in de binnenbocht van de Koppenberg in Melden. Als je die overigens even op wil, kan dat perfect in de Tacx Desktop-applicatie. De typische dreunen van een kasseienklim zijn daarbij zelfs gewoon aanwezig. Ideaal om jouw prestaties af te toetsen aan die van Sagan of Boonen.

Eigenlijk brengt de Tacx-fietstrainer Neo Smart 2 Direct Drive de echte fietsbeleving heel realistisch naar binnen, zeker als je ‘m ook nog even koppelt met Zwift. Onthoud wel dat het prijskaartje deze Tacx-fietstrainer niet voor iedereen even interessant maakt.

Hier heb je de keuze tussen de T2850 Tacx-trainer of de één jaar later uitgebrachte T2875 Tacx-trainer. Beide Tacx-fietstrainers zijn vrijwel identiek, maar bij die laatste Tacx-trainer reken je wel op een dubbelzijdige powermeting, magneetloze cadansmeting en een pedaalslaganalyse. Ook de betere bedrading van de T2875 Tacx-trainer is een pluspunt omdat je nog minder last hebt van trillingen. Daarvoor hoef je het echter nog niet automatisch te doen en als je de T2850 Tacx-trainer op de kop kan tikken, kan de investering wel even als een zware bergpas aanvoelen. Maar daar ben je echt wel snel overheen.

PluspuntenMinpunten
Heel veel functiesKrachtige en realistische trainerOngelofelijk stilFietshellingen tot 25%Keuze tussen de T2850 en de T2875Geen goedkope Tacx-fietstrainerExclusief cassetteExclusief ANT+-dongle