[EXPERT] Review van de Giro Savant fietshelm

Review van de Giro Savant fietshelm

De Giro Savant fietshelm is een duurzame fietshelm met uitstekende veilige eigenschappen. De Giro Savant fietshelm heeft zeker een aantal positieve eigenschappen, maar de lage prijs haalt automatisch de criticus in ons naar boven. Onze Giro Savant review toont echter aan dat het gewoon een goede en betrouwbare fietshelm is, maar dan eerder als instaphelm en niet voor de fanatici.

Eerste indruk van de Giro Savant fietshelm

Qua uitstraling zat het bij de eerste indruk meteen goed en eenmaal op het hoofd leek alles ook tip top in orde. Zeker niet te zwaar, niet meteen last van drukpunten en het voelt ook gewoon aan alsof de hoofdhuid lekker kan ademen. Het voelt veilig aan en het verstellen gaat heel eenvoudig. Natuurlijk zegt een eerste indruk nog niet alles en is het noodzakelijk om alle bepalende factoren aan een diepgaander onderzoek te onderwerpen.

Uiterlijk en design van de Giro Savant fietshelm

Hoewel de Giro Savant fietshelm er net zoals een traditionele racefietshelm uitziet, weegt de Giro Savant racefiets helm opvallend weinig. 250 gram voelt gewoon goed aan, maar lichtere fietshelmen zijn vaak wel dubbel zo duur. Kies je voor een Giro Savant MIPS-fietshelm dan ligt het gewicht natuurlijk wel weer wat hoger.

Het design van de Giro Savant helm is sportief maar toch basic en dat weet ons echt wel te bekoren. Vooral de eerder neutrale kleuren vinden we heel mooi staan, maar anderen vinden dat er net weer goedkoop uitzien. Natuurlijk kan je ook je zichtbaarheid op de weg vergroten door voor opvallende en felle kleuren te kiezen. Je hebt keuze zat!

Ventilatie en aerodynamica

Verder hebben de Giro Savant fietshelmen 25 ventilatieopeningen. Dat is ruimschoots voldoende om het hoofd goed af te koelen tijdens intense fietsritten. En dat maakt het toch gewoon altijd iets prettiger fietsen. Nochtans zijn er minder ventilatieopeningen dan bij andere fietshelmen die net zo goed scoren, maar dat heeft te maken met de unieke manier van versmelten waarbij er zich een soort exoskelet vormt. Hierdoor heeft de Giro Savant fietshelm gewoon minder ventilatieopeningen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Laat je dus zeker niet afschrikken en denk niet dat meer ventilatieopeningen automatisch beter is.

Wat aerodynamische tests in de windtunnel betreft, scoort de Giro Savant fietshelm niet bijster goed. De interne kanalisatie is bijvoorbeeld minder goed dan bij de Ballista, maar wat de koeling betreft zit het dan weer beter. Het toont aan dat de Giro Savant fietshelm voornamelijk focust op de wielertoerist en daar hoeft niks mis mee te zijn.

Constructie van de Giro Savant helm

De Giro Savant helm maakt gebruik van het Roc Loc 5-systeem. Wij vinden het een belangrijk pluspunt omdat je de helm met één hand kan verstellen. Tijdens het fietsen verstel je dus gewoon even je helm zonder dat je telkens moet afstappen of gevaarlijke situaties veroorzaakt.

Daarnaast is er bij de Giro Savant helm duidelijk gekozen voor een in-mold constructie met een versmelting van het dempingsmateriaal en de buitenschaal. Dat komt omdat het dempingmateriaal rechtstreeks in de buitenschaal wordt gespoten. Het is meteen ook de verklaring voor het licht gewicht dat de Giro Savant helm typeert. Dat is natuurlijk mooi, maar bij fietshelmen van de absolute topklasse zijn er soms tot drie gespoten lagen, dus uitzonderlijk is de Giro Savant helm op dit punt niet.

Giro Savant review: MIPS of geen MIPS?

Je kan de Giro Savant helm met MIPS of zonder MIPS verkrijgen (Multi Directional Impact Protection System). De Giro Savant racefiets MIPS-helm heeft een beweegbaar beschermlaagje dat de hersenen automatisch op de juiste plaats beschermt. Bij een zwaar ongeval helpt het de hersenschade te beperken. Velen zeggen dat de Giro Savant met MIPS alleen interessant is voor fervente sporters, maar wij vinden dat er helemaal niet iets is als te veilig. Wij geven op basis van onze persoonlijke ervaringen de Giro Savant racefiets helm met MIPS de voorkeur.

Draagcomfort bij korte en lange ritten

De Giro Savant helm is zeker niet de beste fietshelm die we al getest hebben, maar is zeker ook niet de slechtste. Qua draagcomfort verschilt het natuurlijk altijd van persoon tot persoon, maar vooral het feit dat het Roc Loc 5-systeem ter hoogte van de slapen zit, vinden we toch een belangrijk minpunt. Het zet eigenlijk onnodig veel druk op de zijkanten van het hoofd. Als je daarenboven ook nog eens een breder hoofd hebt, kunnen de drukpunten na verloop van tijd storend worden. Anderzijds horen we van anderen dat ze helemaal geen last hadden van drukpunten. Net daarom is het eigenlijk belangrijk om de Giro Savant racefiets helm vooraf even te passen. Het zijn ten slotte ook maar kleine minpunten die je enkel tijdens langere ritten merkt. Rijd je zelden meer dan vijf uur? Dan hoef je je hierover überhaupt geen zorgen te maken.

Conclusie van de Giro Savant review

De Giro Savant review en onze Giro Savant ervaringen tonen aan dat het gewoon een goede fietshelm is voor wie minder frequent, bijvoorbeeld enkele keren per maand, korte fietstochtjes aflegt van zo’n vier tot vijf uur. Wat de bescherming betreft, zit het nochtans heel goed. Het comfort en de aerodynamica maken het daarentegen gewoon minder geschikt voor de meer fervente wielrenners. Dat merk je natuurlijk ook als je de prijs van de Giro Savant onder de loep neemt. Die prijs ligt veel lager dan wat we van andere fietshelmen gewoon zijn, waardoor het gewoon een goede instaphelm is. Toch raden we aan om voor de duurdere Giro Savant MIPS fietshelm te kiezen en niet te besparen op veiligheid. Zeker als beginnende wielrenner kan je niet altijd alle situaties correct inschatten en verlies je na al die kilometers al eens het overzicht, waardoor de Giro Savant MIPS fietshelm echt wel een meerwaarde is.

Ga je voor sportieve korte ritten? Dan volstaat de Giro Savant helm. Ga je als beginnend wielrenner de weg op? Ook dan is er niks mis met de Giro Savant fietshelm. Wil je met de opgebouwde conditie grote uitdagingen aangaan? Dan is het niet gek dat je op termijn uitkijkt naar een betere en duurdere fietshelm.