10 tips voor beginnende mountainbikers

Mountainbiken is heel technisch en je zal niet zomaar als Mathieu van der Poel kunnen swingen op de singletracks. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je niet het een en ander mag ambiëren, maar doe het in het begin toch maar vooral rustig aan. Neem ook zeker even onderstaande tien mountainbike tips voor beginners door. Sommige mountainbike beginner tips lijken misschien eenvoudig, maar je zal merken dat je ze maar al te makkelijk vergeet.
10 tips voor beginnende mountainbikers

# 1. De juiste mountainbike kiezen

Het is een van de meest logische mountainbike tips voor beginners, maar verwacht nu eenmaal geen topprestaties van een flopmountainbike. Daarmee wil ik niet zeggen dat je meteen voor de duurste en beste mountainbike moet gaan, maar je moet toch wel wat oog hebben voor kwaliteit. Lees gewoon even mijn eerdere mountainbike tips die je helpen bij het kiezen van de beste mountainbike en dan zit je al vrij goed. Er zijn dan wel nog een aantal zaken die je moet bijregelen, zoals de stuurpenlengte, de zadelhoogte, de insprong van het zadel enzovoort. Begin pas met mountainbiken wanneer je mountainbike er helemaal klaar voor is. Anders zijn onderstaande MTB training tips ook gewoon nutteloos.

# 2. De juiste outfit kiezen

Net zoals het kiezen van de juiste mountainbike een van de belangrijkste mountainbike tips voor beginners is, geldt net hetzelfde voor het kiezen van de juiste outfit. Hoe je het ook draait of keert: helemaal veilig is mountainbiken niet. Je zal al eens in modder ploeteren en bovendien moet je ook nog eens door weer en wind. Een goede ondershirt en een ademende outfit is cruciaal. Ik geef daarbij zelf de voorkeur aan de Van Rysel-ondershirts van Decathlon. Deze shirts zijn niet te duur en zorgen er toch voor dat je het lekker warm hebt. Een helm, goede handschoenen, een beschermende bril en goede schoenen met voldoende grip op de pedalen zijn natuurlijk ook noodzakelijk.

# 3. Vergeet niet te ontspannen

Ik kan me mijn eerste keer nog goed herinneren. Rotsen, beekjes, hellingen en versnellingen: mijn hart klopte in mijn keel. Het voelde allemaal gek en vreemd aan en de adrenaline spoot door mijn lichaam. En daar loopt het mis, want dan vergeet je om te ontspannen en dat is superbelangrijk als je gaat mountainbiken. Uiteindelijk is het je fiets die moet rijden en die ruimte moet krijgen. Als jij dan gaat vechten met je fiets en je kont op het zadel gaat drukken, vraag je om problemen. Een van de beste mountainbike tips voor beginners: ontspan, laat je fiets het werk doen en geniet van het momentum.

# 4. Maak snelheid

Ook dit is een van de belangrijkere mountainbike tips voor beginners. Met wat snelheid raak je veel eenvoudiger over allerlei obstakels heen, terwijl je veel beter het evenwicht kan behouden. Het gaat een beetje in tegen je gevoel, maar het is toch een van de belangrijkste mountainbike tips voor beginners: versnel eenmaal het terrein ruwer wordt en je obstakels moet overwinnen.

# 5. Denk zoals je mountainbike

Bij de belangrijkste MTB training tips mag deze vijfde tip zeker niet ontbreken. Veel beginners denken als een bestuurder, maar eigenlijk moet je denken als je mountainbike. Je moet je vooral inbeelden waar het zwaartepunt ligt. Als je bergop rijdt, moet het zwaartepunt bijvoorbeeld zo hoog mogelijk liggen. Daarom leg je je gewicht helemaal naar voren. Als je een afdaling neemt doe je net het omgekeerde, zet je je armen en knietjes naar buiten en laat je de fiets lekker vlot gaan.

# 6. Kijk steeds voor je uit

Veel beginners maken de fout door te veel en te vaak net voor hun voorwiel te turen. Dan zie je inderdaad de obstakels wel, maar pas net alvorens je er keihard tegenaan knalt. In lijstjes met mountainbike tips voor beginners zal je dan ook altijd lezen dat je goed moet letten op je kijklijn. Voorkom de drang om net voor je wiel te kijken en kijk gewoon voor je uit. Je ziet rotsblokken, boomwortels en obstakels dan tijdig aankomen en je kan erop anticiperen. Je ogen zijn daarbij net zo belangrijk als je stuur: je kijkt in de richting waar je heen wilt en je schouders beweeg je netjes mee. Zo heb je altijd alles gezien.

# 7. Leer veilig remmen

Veel beginnende mountainbikers vallen niet omdat ze snelheid maken, maar wel omdat ze remmen. Daarom dat je bij MTB training tips vaak remtips terug zal vinden. In feite komt het erop neer dat je nooit remt in een bocht, maar altijd net voor de bocht. Net voor de bocht kies je de juiste snelheid om de bocht te nemen. Daarbij is vooral je achterrem je beste vriend. Je trekt dus iets harder aan de achterrem dan aan de voorrem. Bij een afdaling gebruik je de voorrem al helemaal niet. De voorrem zal je dan ook eerder gebruiken als een rem die je wat extra remkracht geeft of als noodrem, maar doorgaans vertrouw je best op de achterrem.

# 8. Volg de MTB schakelen training tips

Niet alleen moet je rekening houden met bovenstaande remtips, want ook aandacht voor het schakelwerk komt op het lijstje van belangrijke mountainbike tips voor beginners. Een volledige uiteenzetting van hoe je moet schakelen, zou ons iets te ver van de essentie brengen. Misschien kom ik er later nog even op terug, maar in de tussentijd kan ik het boek Mastering Mountainbike Bike Skills van Brian Lopes aanraden. Brian Lopes is een professionele mountainbiker met zeges in de UCI World Cups en wereldtitels in verschillende disciplines, hij legt het allemaal op een heel begrijpelijke manier uit. Lees je zeker in want schakelen moet je echt goed doen.

# 9. Zorg dat je kleine (nood)herstellingen kan verrichten

Met je mountainbike ga je natuurlijk ruw terrein verkennen en voor je het weet zit je met een lekke band. Een tubeless band kan veel problemen voorkomen, maar je blijft wel het risico lopen op allerlei probleempjes. Daarom heb je maar beter altijd een multitool en een pompje mee. Zeker de Lezyne-multitools zijn een goed idee. Weet je niet hoe je herstellingen moet doen? Op YouTube vind je veel voorbeeldvideo’s terug. Zorg dat je het een beetje in de vingers hebt vooraleer je je diep in het bos waagt.

# 10. Blijven oefenen

Als beginner klinkt het allemaal heel complex, maar maak je ook niet al te veel zorgen. Blijf trainen, oefenen, schakelen, remmen en lezen en het komt allemaal goed. Succes!