Mountainbike standaard: welke standaard moet ik hebben?

mountainbike standaard

Bij het kiezen van de juiste mountainbike standaard moet je natuurlijk even rekening houden met je eigen doelstellingen, oftewel: waarvoor wil je de MTB standaard gebruiken? Daarnaast speelt ook je wielformaat een rol. We kunnen de standaarden in drie hoofdcategorieën onderverdelen. Hieronder zijn ze weergegeven en benoemen we meteen ook een aantal goede mountainbike standaarden.

Montage mountainbike standaard voor onderhoud, afstellen en reparaties

Een montage mountainbike standaard gebruik je voornamelijk om je mountainbike af te stellen, te repareren of schoon te maken. Het voordeel van zo’n montage MTB standaard is dat je recht voor je fiets kan staan, je overal bij kan en je je niet steeds hoeft te bukken. Dat is handig want het wiel kan vrij draaien, maar bovendien is het ook ergonomischer.

De mogelijkheden van een montagestandaard verschillen wel van model tot model. Zo kan je een montage MTB standaard kopen die je in de meest uiteenlopende posities kan verstellen. Daartegenover zijn er ook goedkope standaarden waarbij je minder flexibiliteit hebt. Hieronder zijn twee goede voorbeelden weergegeven.

Montage mountainbike standaard 500 

Deze goedkope montagestandaard heeft een stabiele driepoot en is geschikt voor alle mountainbikes tot 20 kilogram, ongeacht het frame. Het is een uitstekend alternatief voor de Lidl montagestandaard Crivit. De hoogte is verstelbaar tussen 1,10 en 1,53 meter.

Te koop bij: Decathlon

Elite Team fietsstandaard MTB 

De Elite Team montage mountainbike standaard heeft een extra stabiele voet en een goede blokkeerklem die geschikt is voor mountainbikes tot 17 kilogram. De blokkeerklem is 360° te draaien en de hoogte is tot 1,45 meter vrij verstelbaar. De goede Elite Team fietsstandaard MTB is compact op te vouwen.

Te koop bij: Decathlon

Fietstandaard of staander voor de mountainbike

Daarnaast is het ook mogelijk om met een fietsstandaard de MTB te parkeren. Zo’n fietsstandaard noemen we ook wel eens een staander, poot of pikkel. Zo’n staander is bijvoorbeeld handig om de mountainbike even te parkeren voor de winkel. Hierdoor is er geen risico dat de fiets wegschuift of dat het stuur of zadel schade oploopt. Anderzijds resulteert het in extra gewicht. Daarom is het beter dat een goede MTB-pikkel afneembaar is. Ook moet er rekening worden gehouden met de wielmaat.

Pikkel MTB 29 inch Upstand Carbon 

Deze pikkel voor de 29er mountainbike is afneembaar en eenvoudig mee te nemen. Hiervoor bevestig je een magneet aan de steekas of op de snelspanner. Het is geschikt voor mountainbikes tot 25 kg.

Te koop bij: Bol.com

Pikkel MTB Carbon Steel Kickstand Decopatent

Deze pikkel voor een wielformaat van 28 inch is eveneens eenvoudig te plaatsen en is gemaakt van carbon en rvs. Deze zijpikkel heeft een lengte van 35,5 centimeter en is van hoge kwaliteit.

Te koop bij: Bol.com

Presentatiestandaard

Ten slotte zijn er ook de zogenaamde presentatiestandaarden. Dergelijke presentatiestandaarden zijn niet verstelbaar en worden gebruikt voor het uitstallen van fietsen, voor de eenvoudige schoonmaak of het beperkte onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Steco display standaard fiets 

Deze presentatiestandaard heeft drie poten, drie ophanghaken en een hoogte van 67 centimeter. Het is een stevige presentatiestandaard voor de mountainbike.

Te koop bij: Decathlon

VWP Etalage Standaard 20 -29 inch

Deze etalagestandaard voor mountainbikes met wielformaat 20 tot 29 inch is geschikt voor zowel het showen van je ATB als voor het onderhoud ervan. Het is (beperkt) in hoogte verstelbaar.

Te koop bij: Internet-bikes.com