Welke mountainbike kopen? Ontdek dé 5 mountainbike kopen tips!

mountainbike kopen tips

Welke mountainbike kopen? Eigenlijk zouden we een hele waslijst aan mountainbike kopen tips kunnen weergeven, maar dan wordt het al snel heel technisch en daar heb je waarschijnlijk geen boodschap aan. Hieronder hebben we ons dan ook beperkt tot de basistips die je gegarandeerd zullen helpen met het maken van de juiste keuze. Wat is een goede mountainbike? Welke maat mountainbike moet ik hebben? Wat is het beste frame? Dankzij deze vijf mountainbike kopen tips ontdek je het allemaal.

# 1. Welke mountainbike kopen? Het begint met het juiste type mountainbike kiezen

Een van de eerste mountainbike kopen tips is meteen een heel belangrijke: kies het juiste type mountainbike. Veel mensen weten het niet, maar het woord mountainbike is in feite een overkoepelende term voor verschillende modellen. Wat is een goede mountainbike? Dat is dan weer afhankelijk van allerlei zaken.

In de eerste plaats zijn er de full suspension mountainbikes, ook wel eens de dual suspension mountainbikes genoemd. Deze fietsen zijn zowel vooraan als achteraan van een vering voorzien en vangen schokken goed op, waardoor ze extra comfortabel zijn. Voor wie vooral recreatief gaat mountainbiken is dit zeker een goede mountainbike. Vaak zien we ook ouderen deze mountainbike gebruiken. Daar is niks mis mee. Omdat de vering echter in krachtverlies resulteert, is zo’n mountainbike wel minder geschikt voor wie competitief aan de slag wil gaan. Er zijn wel modellen met een lockout-systeem. Ook voor hobbyisten is dat handig want dan kan je de vering even uitschakelen als je gewoon in de stad rijdt.

Welke mountainbike kopen als beginner? Voor beginners raden we een hardtail aan. Deze mountainbike heeft enkel vooraan een vering en is fors goedkoper. Bovendien is deze MTB ook lichter, vergt het minder onderhoud en heb je minder krachtverlies. De betere versies worden ook gebruikt voor wedstrijden en dat maakt het een heel multifunctioneel model. Onder andere voor cross-country zijn dit de beste mountainbikes.

Daarnaast zijn er ook mountainbikes die helemaal geen vering hebben. Deze zijn niet echt geschikt voor wedstrijden en rijden ook minder comfortabel, maar met goede banden kan je dat enigszins wel oplossen. Deze mountainbikes zijn vooral geschikt voor wie sporadisch eens gaat mountainbiken maar daarnevens gewoon een fiets wil die ook voor alledaags gebruik geschikt is. We raden ze eigenlijk niet aan omdat je met de opkomst van de cyclocrossfietsen en gravelbikes vaak toch wel betere opties hebt.

Ten slotte zijn er natuurlijk nog de bijzondere modellen zoals downhill mountainbikes en AMTB ‘s (all mountainbikes) die voor specifieke disciplines worden gebruikt. Dit zijn mountainbikes voor ervaren rijders die precies weten wat ze willen en behoeven hier geen uitleg.

# 2. Mountainbike kopen waar op letten? De wielen!

Een van de volgende MTB kopen tips is om toch wel heel goed te letten op je wielen. Volgens de een moet je kiezen voor 26″ en volgens de ander is 29″ de beste keuze. Wat kan je aanvangen met zo’n mountainbike kopen tips? Helemaal niks. Dat komt omdat er eigenlijk niet iets bestaat zoals de beste wielmaten. De kleinere wielformaten zijn veel lichter en wendbaarder en helpen om heel eenvoudig bochtjes te nemen. Het is het beste wielformaat voor wie bij zijn keuze rekening houdt met precisie. De grotere banden zijn dan weer comfortabeler en stabieler, maar wel veel zwaarder en hierdoor lastiger bij het accelereren. Welke mountainbike kopen? Welke maat je nodig hebt is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Houd er hierbij wel steeds rekening mee dat de wielen van 29″ niet op alle framematen passen.

# 3. Mountainbike kopen tips voor het frame

Wat het frame betreft, gelden eigenlijk dezelfde zaken als bij een koersfiets. Zo laat je stalen frames maar beter achterwege en gaat het vooral om een keuze tussen een aluminium frame of een carbon frame. Als absolute beginner is een van de belangrijkste mountainbike kopen tips om te kiezen voor een aluminium frame. Een aluminium frame is goedkoper en barst minder snel. Zeker als je nog veel moet oefenen en dus gegarandeerd eens op je bek zult gaan, is een aluminium frame gewoon een betere keuze. Voor professionals is een carbon frame dan weer een betere keuze omdat het zeer stijf en heel licht is, waardoor je meer vrijheid hebt en beter presteert. Het nadeel is dan weer dat een frame van carbon sneller stukgaat na een stevige valpartij. Soms kan je dat nog herstellen, maar andere keren is vervangen het verdict. En dat is zeker als beginner toch niet echt duurzaam.

# 4. De juiste maat mountainbike kopen

Het is niet omdat je bovenstaande mountainbike kopen tips ter harte neemt, dat je meteen de beste mountainbike te pakken hebt. Uiteindelijk moet een mountainbike ook gewoon passen en daarvoor moet je nagaan welke maat je nodig hebt. Fabrikanten geven de maat aan in inches of via een universele maataanduiding. Welke maat mountainbike kopen? Hanteer volgende tabel en dan komt het goed.

Grootte bestuurderFrame mountainbikeWelke maat?
148 – 158 cmXS13″ of 14″
158 – 168 cmS15″ of 16″
168 – 178 cmM17″ of 18″
178 – 185 cmL19″ of 20″
185 – 193 cmXL21″ of 22″
193 – 198 cmXXL23″ of 24″

# 5. Maak de juiste keuze voor je budget

Onder de 500 euro is het moeilijk om een goede mountainbike te kopen. Eigenlijk raden we aan om nog even verder te sparen en toch te kiezen voor een mountainbike van minstens 500 euro. Tussen 500 en 1.000 euro kan je zeker al een aantal goede beginnersmodellen vinden, zelfs met hydraulische schijfremmen en een goede groepset. Kies dan wel voor een hardtail. Er zijn zeker full suspensions binnen deze prijsklasse, maar vaak zijn ze kwalitatief ondermaats. Als je echt een full suspension wilt, mik je toch beter boven de 1.000 euro. Het is misschien nog wel de belangrijkste onder de mountainbike kopen tips: maak niet de fout om te veel te willen voor een te beperkt budget, want dan zou je wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen.