Dit zijn de 5 mooiste wielrenroutes van België

Regeringen vormen, het begrotingstekort oplossen of de wegen onderhouden, daar zijn we in België niet goed in. Gelukkig zijn er dingen die we wel goed doen. Wielrenners vinden hier bijvoorbeeld eenvoudig hun gading, met lekker steile heuvels boordevol kasseien en gezellige dorpjes waar je nadien een sportdrankje of een frisse pint kan drinken. Er zijn heel wat leuke wielrenroutes die je zeker eens moet proberen. Hieronder heb ik weergegeven wat ik persoonlijk de leukste en mooiste wielrenroutes van België vind.
mooiste wielrenroutes nederland

Vlaamse Ardennen

Voor een van de mooiste wielrenroutes van België moet je in de Vlaamse Ardennen zijn. De vele heuvels, de dichte bossen en de gezellige steden met historische stadskernen zijn gewoon ideaal voor wie op zoek is naar de mooiste wielrenroutes van België. We moeten je er alvast niet bij vertellen dat je er smult van de hellingen en kasseistroken.

Voor echte Flandriens heb je er de keuze tussen de blauwe lus (78 km, met o.a. de Oude Kwaremont en de Koppenberg), de gele lus (103 km, met o.a. de Volkegemberg) en de rode lus (114 km, inclusief de enige echte Muur van Geraardsbergen). Wil je een van de mooiste wielrenroutes in België combineren met een overnachting? Dan kan ik het Oudenaardse gastenverblijf La Cereza, inclusief buitenzwembad, bar en spa, zeker aanbevelen.

In het spoor van Criquielion

Nog een van de mooiste wielrenroutes van België is de wielrenroute in het spoor van Criquielion in de Ardennen. Deze wielrenroute kwam er ter ere van de in 2015 overleden klassiekerspecialist Claude Criquielion die in 1984 nog wereldkampioen op de weg werd. In 1988 zou hij allicht opnieuw gewonnen hebben, ware het niet dat hij in die legendarische eindspurt op de Kruisstraat in Ronse door Steve Bauer in de dranghekkens werd gereden.

Nu goed, deze route is gewoon een aanrader en een van de mooiste wielrenroutes van België. Dankzij ruim 106 kilometer ben je altijd zeker van de mooiste vergezichten en de rust van eeuwenoude bossen waarin je al eens een beestje kan zien huppelen. Vertrekken en eindigen doe je bij Floreal Camping La Roche-en-Ardenne waar het ook aangenaam verblijven is.

Fietsen door het water

Met een fietsroute van 127 kilometer is het vooral bedoeld als recreatieve tweedaagse, maar het is en blijft gewoon een van de mooiste wielrenroutes in Limburg. En die moet ook jij als wielrenner eens gedaan hebben. Tijdens deze route fiets je door het water in Bokrijk, maar ook door de Bomen in Bosland. Verblijven doe je in hotel Belfleur, een modern hotel waar je heerlijk kan eten. Vooral de gegrilde zeebaars met groene asperges vind ik een aanrader.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields

Het parkoers Gent-Wevelgem in Flanders Fields heeft 128 kilometer in petto, waarvan drie plugstreets en met stevige kuitenbijters als de Zwarteberg en de Katsberg. Eindigen doe je met een dubbele beklimming van de Kemmelberg. Het is een van de mooiste wielrenroutes in West-Vlaanderen en het brengt je ook even over de grens met Frankrijk.

Hellingenroute Heuvelland

Eindigen doe ik met de Hellingenroute Heuvelland, toch nog steeds een van mijn favoriete trainingsgebieden vooraleer ik naar het hooggebergte trek. Met een hoogteverschil van 1.498 meter voel je het wel in de benen, terwijl het Kotje Piepersbos en het uitzicht vanaf het natuurgebied De Sulferberg het tot een van de mooiste wielrenroutes van België maken.