Welke maat racefiets moet je hebben? Wij leggen het uit!

maat racefiets

Een juiste framemaat is natuurlijk heel belangrijk en de meeste verkopers helpen je dan ook graag verder. Vaak kan je er voor een basismeting terecht en zullen ze bijvoorbeeld je binnenbeenlengte meten. Als je online of tweedehands een racefiets koopt, moet je echter zelf bepalen wat je ideale framehoogte is. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Framemaat racefiets meten = binnenbeenlengte meten

Een eenvoudige manier om de framehoogte van een racefiets te bepalen is door de binnenbeenlengte te meten. De binnenbeenlengte is de afstand tussen de voeten en het kruis wanneer je de benen gestrekt houdt, met de voeten ongeveer 20 centimeter uit elkaar. Om je binnenbeenlengte te meten heb je allicht wel even hulp nodig, maar daarvoor heb je natuurlijk je fietskameraden. Vervolgens neem je twee derde van het meetresultaat en aldus verkrijg je de theoretische waarde van de framehoogte.

Voor sportieve resultaten ga je voor een iets kleiner frame. Voor hobbysporters, waarbij comfort minstens even belangrijk is, is een groter frame aangewezen. Welke maat racefiets heb je als sporter nodig bij een binnenbeenlengte van bijvoorbeeld 90,5 centimeter? Hier kies je dan voor framemaat 60.

Opgelet: op het internet circuleren talloze tabellen waarbij je de maat van de wielrenfiets kan bepalen in functie van je lengte. Maak nooit gebruik van dergelijke tabellen want die houden onvoldoende rekening met je persoonlijke lichaamsbouw en de verhouding tussen je benen, torso en de rest van je lichaam. Enkel op basis van de binnenbeenlengte kan je echt de hoogte van de racefiets bepalen.

Lichaamsverhoudingen zijn bepalend

Door je binnenbeenlengte te meten kan je de hoogte van je frame bepalen, maar ook niet meer dan dat. Er zijn natuurlijk nog veel andere afmetingen die een rol spelen, zoals de bovenbuislengte (afstand van de zadelbuis tot en met het balhoofd), de lengte van de balhoofdbuis, de reach (afstand tussen de trapas en het balhoofd) en de stack van de racefiets (de verticale afstand tussen het balhoofd en de trapas). De reach en de stack zijn minstens even belangrijk als de framemaat, want ze bepalen nu eenmaal de houding die je aanneemt. Hoe hoger de stack, hoe hoger het stuur ten opzichte van het zadel staat. Wordt de reach groter, dan neemt de afstand tussen het stuur en je zadel weer toe.

De ideale reach en stack kies je in functie van je lichaamsverhoudingen, namelijk de lengte van je bovenlichaam en van je benen. Daarnaast moet je ook nog even rekening houden met je persoonlijke doelstellingen. Een oncomfortabele zithouding kan soms betere resultaten opleveren en dan moeten de reach en de stack daarop afgestemd zijn. Het resultaat zal met andere woorden anders zijn voor hobbysporters dan voor professionele wielrenners. Professionele wielrenners zullen zich daardoor steeds laten begeleiden door een professional.

Laat je racefiets finetunen

Een professionele wielrenner krijgt al meer dan voldoende ondersteuning bij de selectie van de juiste fiets. Als hobbysporter volstaat het om de binnenbeenlengte te meten en op basis hiervan te bepalen welke framemaat geschikt is. Vervolgens kan je nog steeds de cranklengte, het stuur, de stuurpen en de zadelpen finetunen. Er zijn voldoende professionals die op basis van gedetailleerde metingen je racefiets afstemmen. Het zelf finetunen is in ieder geval afgeraden.