Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn koersfiets?

klikpedalen racefiets

Wees alvast blij dat de vroegere toeclips tot het verleden behoren en dat je op zoek mag gaan naar de beste koersfiets klikpedalen. Niet dat deze pedalen hun functie niet vervulden, uiteindelijk verbrak de Tamburlaine van de pedalen er toch gewoon het werelduurrecord mee, maar het voordeel van racefiets klikpedalen werd in het peloton toch al snel duidelijk. Vanaf midden jaren ’80 en begin jaren ’90 werd het de standaard. Intussen stond de koerswereld niet stil en nu heb je gewoon keuze zat. Daarom recapituleren we even het een en ander en kijken we welke soorten koersfiets klikpedalen er zijn en welke klikpedalen voor de koersfiets de beste zijn.

Verschillende soorten koersfiets klikpedalen

Fabrikanten hebben allemaal hun eigen soorten koersfiets klikpedalen. Vaak zijn deze koersfiets klikpedalen onderling niet uit te wisselen. Bekende soorten racefiets klikpedalen zijn:

  • SPD-SL (Shimano)
  • Look
  • Time

Algemene richtlijnen bij het kiezen van racefiets klikpedalen

Ik raad beginners altijd aan om te kiezen voor koersfiets klikpedalen waar je toch iets makkelijker uit kan klikken. Voor beginners die nog geen al te zware beklimmingen doen, is het vooral nodig dat ze comfortabel met de wielersport kennismaken. Ook een instelbare veerspanning is belangrijk. De Look Keo Classic is bijvoorbeeld een goed instapmodel.

Wie prestatiegericht aan de slag wil gaan, moet vooral stevige koersfiets klikpedalen hebben die niet te zwaar zijn. Anders moet je dat gewicht voortdurend meesleuren. Hierdoor is het noodzakelijk dat de pedalen volledig van carbon zijn gemaakt, wat natuurlijk een prijskaartje heeft. Houd er bovendien rekening mee dat carbon racefiets klikpedalen ook sneller stuk gaan, maar dat heb je ook met een carbon frame. Niet vallen blijft toch het devies.

De Shimano koersfiets klikpedalen zijn nog steeds de populairste in hun soort. Daarom pas ik bovenstaande algemene richtlijnen hier even op toe. Daarna geef ik ook nog even aan welke subtiele verschillen er tussen de soorten koersfiets klikpedalen zijn.

Shimano koersfiets klikpedalen

Shimano zet in op de SPD-SL koersfiets klikpedalen. Deze koersfiets klikpedalen hebben een extra groot contactoppervlak. Hierdoor kan je de kracht uit je benen veel beter overbrengen en blijven de drukpunten in de voet beperkt. Het zijn heel toegankelijke koersfiets klikpedalen waar je ook nog eens eenvoudig in kan klikken. Bovendien kan je altijd zelf de veerspanning instellen.

Dit type koersfiets klikpedalen komt in verschillende prijsklassen en het valt moeilijk te zeggen wat voor jou de beste racefiets klikpedalen zijn. Over het algemeen geldt dat de duurdere modellen lichter en stijver zijn door het gebruik van carbon. Hierdoor kan je de kracht nog beter overbrengen. De goedkopere koersfiets klikpedalen van Shimano zijn vrij zwaar en daardoor iets minder geschikt voor tijdens zwaardere beklimmingen. Wel hebben ze, binnen hun prijsklasse, een vrij goede afdichting. Naar mijn gevoel is het een goede keuze voor beginners.

Alternatieven voor de Shimano koersfiets klikpedalen

Hetzelfde stramien zouden we nu ook op de andere soorten racefiets klikpedalen kunnen toepassen. Er zijn wel nog een aantal dingen die je erover moet weten. Zo vind ik de Look-pedalen nog beter gericht op lange afstanden en sportieve prestaties, maar zijn ze wel gevoeliger voor water en slijten de schoenplaatjes sneller. De Time-pedalen bieden dan weer vooral bewegingsvrijheid. Deze koersfiets klikpedalen raad ik aan voor mensen die knieklachten hebben.