Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn mountainbike?

Welke klikpedalen moet ik kopen voor mijn mountainbike

Ik krijg regelmatig de vraag wat de beste MTB klikpedalen zijn. En altijd antwoord ik dat ik wel kan zeggen wat voor mij de beste mountainbike klikpedalen zijn, maar dat de beste MTB klikpedalen voor jou volledig anders kunnen zijn. Echt waar: het kiezen voor mountainbike klikpedalen is heel persoonlijk en heel sterk afhankelijk van wat soort rijder jij bent, waar je gaat rijden en wat je gewoon zelf fijn vindt.

Mountainbike klikpedalen voor starters

Voor beginners raad ik MTB klikpedalen af. Toen ik begon met mountainbiken waren MTB klikpedalen nog de standaard, maar nu ben je er gewoon vrij in. Dat is goed want als beginner wil je je eigenlijk gewoon geen zorgen maken over mountainbike klikpedalen. Bovendien ga je met flat pedals technisch beter om met je mountainbike. Je gaat bijvoorbeeld je voeten kantelen bij het afdalen. Als je nadien naar MTB klikpedalen overstapt, blijf je dat doen. Wie meteen start met mountainbike klikpedalen voelt de nood minder en fiets dan letterlijk tegen problemen aan.

Na verloop van tijd kan je dan wel de overstap naar MTB klikpedalen maken. Daarom raad ik de combinatiepedalen aan. Dit zijn MTB klikpedalen waarbij je maar langs een kant inklikt en aan de andere kant gewoon een flat pedal hebt. Een goed voorbeeld van dit type MTB klikpedalen is de Shimano PD-M324 SPD. Het zijn vrij zware mountainbike klikpedalen, maar het is een echte klassieker en goed om het allemaal wat onder de knie te krijgen.

Overstap naar de beste MTB klikpedalen

Later zie je dan dat velen overstappen naar MTB klikpedalen waarbij ze aan de twee kanten vast kunnen klikken. Het voordeel van deze mountainbike klikpedalen is natuurlijk dat je je niet meer hoeft te vergissen.

Houd wel met een aantal zaken rekening. Je moet bijvoorbeeld weten dat je op een mountainbike sowieso vaker in en uit moet klikken. Ook hangen je MTB klikpedalen schoenen sneller vol met zand en modder. Daarom moet je enerzijds vlot kunnen klikken, maar moeten er anderzijds voldoende openingen zijn om het zand en modder te verliezen. Eigenlijk geldt het voor alle fietsen, maar zeker bij mountainbike klikpedalen moet je gewoon gaan voor kwaliteit. Wat mij betreft, zijn de bekende Shimano SPD-klikpedalen een goede keuze. Je kan deze mountainbike klikpedalen bij Decathlon of de lokale fietsenhandel kopen. Ook de Crankbrothers Eggbeater 3, MTB klikpedalen die behoren tot de soorten mountainbike klikpedalen waar je langs vier kanten in kan klikken, vind ik een goede keuze.

Zorg er hoe dan ook voor dat de cleats correct zijn afgesteld want anders kan je tegen knieproblemen aanlopen. Je hoeft daarvoor niet meteen naar een bikefitter te gaan want ook bij de betere fietsenwinkels helpen ze je graag verder.

MTB klikpedalen zijn niet altijd de beste keuze

Ik wil trouwens ook benadrukken dat er helemaal niks mis is met combipedalen. Uiteindelijk is het ook gewoon een beetje afhankelijk van waar je gaat rijden. Als je lange beklimmingen maakt, is het handig dat je kan klikken. Als je echt technisch wil mountainbiken en bij een afdaling goed wil kunnen manoeuvreren, zijn naar mijn gevoel de flat pedals nog steeds de betere keuze.

Ik merk ook dat sommige mensen zich gewoon veiliger voelen als ze het gevoel hebben dat ze meteen een voetje op de grond kunnen zetten. Angst kan verlammend werken en dan kies je ook gewoon beter voor flat pedals. Daar hoeven we niet flauw over te doen.