Kettingreinigers voor de fiets: dit zijn de beste fietsketting reinigers

kettingreiniger fiets

Een goede fietsketting reiniger, en dan bedoel ik echt zo’n apparaatje waar je je ketting doorheen haalt, maakt de fietsketting reinigen toch heel eenvoudig. Het grote voordeel van een fietsketting reiniger is natuurlijk het gebruiksgemak, maar daarnaast zijn de reinigingsresultaten ook gewoon veel beter dan als je bijvoorbeeld WD-40 gaat gebruiken. De borstels zorgen voor een goede reiniging en het systeem reinigt niet alleen de zichtbare buitenzijde, maar ook alles wat je niet goed kan zien. Om het echt goed te gebruiken, leg ik eerst even uit hoe zo’n kettingreiniger juist werkt.

De 3 beste fietsketting reinigers

Nu je dit allemaal weet, kan ik je zeggen wat ik de beste fietsketting reinigers vind. Dat het in de eerste plaats de ParkTool fietsketting reiniger Cyclon is, zal niet verbazen. Als tweede keuze ga ik dan weer voor de Simson kettingreiniger fiets Easy Clean. Het concept van deze kettingreiniger is eigenlijk identiek. Voor een fiets die minder intensief wordt gebruikt, kan je ten slotte ook kiezen voor de Dresco kettingreiniger fiets van bij Gamma. Het magneetje lijkt me iets minder goed te werken, maar als de slijtage minder is, is dat niet zo’n ramp.

Hieronder vind je de 3 beste fietsketting reinigers nog een keer. Je kunt direct bij de betreffende webshop terecht om één van de kettingreinigers te bestellen.

Werking van de fietsketting reiniger

Het gaat allemaal heel eenvoudig. Eerst plaats je je fiets op een standaard. Dat maakt het met een fietsketting reiniger reinigen toch al wat eenvoudiger. Vervolgens zet je gewoon even het bakje op de ketting, vul je het met de ontvetter en maak je zo’n 30 omwentelingen opdat het goed zijn werk kan doen. Veel moeite kost het niet en het bakje doet gewoon de rest. Je moet het bakje wel af en toe even ledigen, daarna kan je verder met schoonmaken door het proces te herhalen tot de ketting helemaal proper is.

In de video hierboven gaan ze aan de slag met de fietsketting reiniger van ParkTool. Dit is een heel goede fietsketting reiniger, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor de goedkopere Btwin Decathlon kettingreiniger fiets, een Action kettingreiniger of de Lidl kettingreiniger fiets.

Weet ook dat er andere systemen zijn die werken met een spuitbus. Het concept is dan eigenlijk hetzelfde, maar je gaat dan tijdens het draaien met een spuitbus in het bakje en op de ketting spuiten. Het valt eigenlijk niet echt te zeggen welk type de beste fietsketting reiniger is want alle twee doen ze gewoon hun job. Een systeem zonder spuitbus vind ik gewoon handiger.

Belang van een goede kettingreiniger

Dat reinigen kan je toch ook met een borsteltje en ontvetter? Als je tijd te veel hebt, klopt dat. Maar er is toch een belangrijk verschil ten opzichte van een goede kettingreiniger. Als je een mtb intensief gaat gebruiken, gaan de velgen en de remblokjes uiteindelijk slijten. Deze metalen deeltjes komen dan overal terecht en dat is normaal. Dat wil zeggen dat je plezier aan je fiets beleeft en dat hoort erbij.

Anderzijds zullen deze metalen deeltjes voor een schurende werking zorgen en dat is gewoon niet goed voor je fiets. Je ketting zelf gaat ook nog eens minder lang mee en schakelen zal na verloop van tijd moeilijker worden. Het grote probleem is dat je met klassieke ontvetters deze metalen deeltjes zelden helemaal kan verwijderen. Daarom heeft de beste fietsketting reiniger altijd een magneet. Een voorbeeld van zo’n kettingreiniger is de ParkTool fietsketting reiniger Cyclon.