De COMPLETE gids voor het schoonmaken van de fietsketting

fietsketting schoonmaken

Het belang van een goed onderhouden fietsketting valt niet te onderschatten. Een goede fietsketting is vettig, waardoor alles soepel loopt, maar die vettigheid trekt helaas ook vuil aan. En vuil zorgt ervoor dat alles net stroef loopt. Ook het schakelsysteem loopt stroef en de fietsketting raakt sneller stuk. De fietsketting schoonmaken is een must als je de levensduur van je fietsketting wilt verlengen en je onderweg niet in panne wilt vallen. De algemene regel is: vaker de fietsketting reinigen is altijd beter. Bovendien is de fietsketting schoonmaken en ontvetten niet eens zo moeilijk.

Fietsketting schoonmaken en losmaken van de kettingkast

losmaken kettingkast

Als je een gesloten kettingkast hebt, kan je nog niet meteen de fietsketting schoonmaken. Bij een gesloten fietsketting moet je voorafgaand aan de fietsketting reinigen het losmaken van de kettingkast nog aan je to-dolijstje toevoegen. Bij een open kettingkast kan je natuurlijk meteen naar de volgende stap gaan.

Ketting schoonmaken racefiets: begin met het verwijderen van zichtbaar vuil

De volgende stap bij een fietsketting reinigen is het verwijderen van al het vuil. Je kan de fietsketting reinigen met kettingreiniger. De fietsketting schoonmaken met kettingreiniger van Decathlon is wat ons betreft een aanrader. Breng een beetje van de kettingreiniger aan op een doek en wrijf het doekje over de ketting terwijl je zachtjes aan de pedalen draait (en de fiets op z’n kop staat). Over het algemeen is de ketting schoonmaken bij een racefiets eenvoudiger dan bij een mountainbike vol modder en vuil. Dan moet je de fietsketting reinigen met kettingreiniger, maar eventueel ook even een borsteltje gebruiken om modder uit de schakels te verwijderen. Gebruik hoe dan ook nooit een hogedrukreiniger want zo kan je de ketting beschadigen en dat is niet de bedoeling van een fietsketting reinigen.

Fietsketting schoonmaken en ontvetten

Een volgende stap bij de fietsketting schoonmaken is ontvetten. Hierbij zal je de fietsketting reinigen met ontvetter. Breng ontvetter aan en gebruik een droge doek die niet pluist. Je gebruikt beter te veel ontvetter dan te weinig. Ga bovendien niet alleen de fietsketting schoonmaken en ontvetten, maar doe dat ook voor de andere vette onderdelen zoals de derailleur, de tandwielen en de kettingbladen.

Fietsketting schoonmaken en onderhoud: ideale combinatie

Nu je toch in de weer bent met de ketting schoonmaken van je racefiets, is ook het ideale moment gekomen om de fiets aan een inspectie te onderwerpen. Ga bijvoorbeeld de staat van de remblokjes en de buitenbanden na en controleer of alles goed vast zit. Maak meteen ook de rest van je fiets schoon. Zorg er wel voor dat je je fiets nadien goed laat drogen en ga geen natte fietsketting smeren.

Fietsketting opnieuw smeren

Een laatste stap bij een fietsketting schoonmaken en het onderhoud ervan is het opnieuw smeren van de fietsketting. Hiervoor kan je smeerolie gebruiken of een spuitbus. Volg je eigen voorkeuren, maar we raden wel een iets dikkere olie die niet te eenvoudig gaat vloeien aan. Anders komt de olie gegarandeerd op plekken waar je die liever niet hebt. Olie tussen de remblokken kan zelfs het verschil betekenen tussen leven en dood. Oude verdunde smeerolie is met andere woorden geen goed idee.