Eerste racefiets kopen? Bekijk het COMPLETE stappenplan!

Eerste racefiets kopen

Ga je je eerste racefiets kopen? Dan is dat natuurlijk een heel spannend moment. Natuurlijk zoek je een goede racefiets voor beginners, maar daarbij moet je wel op het een en ander letten. Vooraf moet je een aantal afwegingen maken en denk niet dat het volstaat om louter een racefiets voor beginners te kopen, want nadien moet je de beste racefiets voor beginners ook nog even afstellen en onderhouden. Wij helpen je stap voor stap je eerste racefiets te kopen en geven enkele tips voor beginners. We ronden af met wat volgens ons de beste racefiets voor beginners is.

# 1. Bepaal het budget

Zelfs een racefiets voor beginners vind je in alle prijsklassen. Je kan je eerste racefiets kopen voor driehonderd euro, maar je kan gerust ook vijftig keer meer op tafel leggen. Het eerste wat je je moet afvragen als je een wielrenfiets voor beginners wil, is hoeveel je eraan wenst uit te geven. Met een budget van driehonderd euro krijg je gegarandeerd povere kwaliteit. Duizenden euro’s uitgeven is evenmin een goed idee omdat beginners ofwel snel ophouden ofwel vrij snel overstappen naar een professionele wielrenfiets met een frame van carbon. Reken voor een goede racefiets voor beginners op duizend tot duizendvijfhonderd euro.

# 2. Eisen stellen aan de racefiets voor beginners

Ga vervolgens zelf even na aan welke eisen de beste racefiets voor beginners moet voldoen. Wees daarbij natuurlijk voldoende realistisch en houd rekening met je budget. Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen een frame van carbon, aluminium, staal of titanium.

Ga je je eerste racefiets kopen? Dan is titanium omwille van het prijskaartje te hoog gegrepen. Carbon raden we ook af. Carbon is heel licht, stevig en wordt vaak gebruikt voor een professionele wielrenfiets, maar kent ook een nadeel: na een valpartij heb je al snel een scheur in je frame en mag je wielrenfiets naar de schroothoop. Zeker als beginner is dat niet altijd de ideale keuze. Staal vinden we dan weer te zwaar. Een van onze belangrijkste racefiets beginner tips is dan ook om te kiezen voor een aluminiumframe en eventueel voor een frame van carbon. Doe dat laatste enkel als je al langer sportief fietst en bijvoorbeeld een verleden hebt als mountainbiker.

Dezelfde afwegingen maak je vervolgens voor de afmontage of de groep van je wielrenfiets. Denk hierbij aan een set van passende onderdelen zoals een derailleur, het crankstel, de remmen, de cassette en de shifters. Wij raden aan om te kiezen voor een reguliere groep en niet voor het elektronisch schakelen van bijvoorbeeld de Shimano Di2-groep. Een 11-32-cassette wordt al eens een klimcasette genoemd, maar ook als je graag in de Vlaamse Ardennen fietst of in ander heuvelachtig terrein is het zeker geen overbodige luxe. Soms wordt een 11-25-cassette aangeraden, maar dat is toch eerder iets voor de kustvlakte.

# 3. Juiste maat kiezen

Intussen weet je waaraan een goede racefiets voor beginners moet voldoen. Je kan nu nog niet meteen je eerste racefiets kopen, eerst moet je nog uitzoeken wat de juiste framemaat voor jou is. Zeker als je een racefiets voor beginners zoekt, is dat heel belangrijk want anders krijg je al snel met vervelende blessures af te rekenen. Baseer je niet alleen op je binnenbeenlengte maar houd ook rekening met je lichaamsbouw.

We hadden het eerder al over de ideale maat van de racefiets, maar het belangrijkste voor de beginner is toch: laat je adviseren en laat een gedetailleerde meting uitvoeren. Je krijgt dan meteen ook advies over de ideale stuurpen, de perfecte pedalen, de lengte van het crankstel enzovoort. Een goede wielrenfiets is niet goedkoop en dan koop je best niet eender welke racefiets voor beginners. Je kan na het inwinnen van advies nog steeds online een racefiets kopen. Er zijn meer dan voldoende webshops waarbij ze je op basis van het omstandig advies aan de juiste racefiets voor beginners helpen.

# 4. De juiste wielen en banden

Deze stap lijken beginners vaak te vergeten, al is het toch iets waar ze maar beter op letten. Vaak komt je eerste racefiets voor beginners met een standaard wielenset. Qua kwaliteit is dat vaak wel oké, maar ook niet meer dan dat. Daarom valt het echt wel te overwegen om meteen een goede set te kopen, als je budget dat natuurlijk toelaat. Kies als beginner vooral voor een buitenband waarmee je minder snel lek kan rijden. Die banden hebben vaak een iets hogere rolweerstand maar daar hoef je je als beginner nog niet meteen druk over te maken. Onder andere Schwalbe en Vittoria hebben goede fietsbanden voor beginners.

# 5. Racefiets beginner test

Koop ten slotte niet zomaar een racefiets voor beginners . Het belangrijkste advies blijft: test de wielrenfiets. In speciaalzaken zijn er altijd wel testmodellen beschikbaar. Als je je racefiets online koopt, beschik je over een herroepingsrecht en kan je zo de racefiets voor beginners even testen. Toch is dat niet bij alle leveranciers het geval of geldt het herroepingsrecht enkel wanneer de racefiets niet gemonteerd is. Informeer je daarover vooraf.

Tips: de ideale racefiets voor beginners

Afronden doen we met onze persoonlijke favoriete wielrenfietsen voor beginners. Op die manier wordt een eerste racefiets kopen nog eenvoudiger. Ontdek onze persoonlijke favorieten en wie weet zit je geprefereerde racefiets voor beginners er wel tussen.

Canyon Endurace AL Disc 7.0

Deze racefiets voor beginners heeft een aluminium frame en is toegankelijk ontworpen. Het is voorzien van een Shimano 105-groep en de DT Swiss E 1850-wielen hoef je zeker niet te vervangen. Canyon kent bovendien zes jaar fabrieksgarantie toe op deze goede wielrenfiets. Qua prijsklasse zit je wel in het hoger segment, net boven de 1.500 euro. Veel hoger zouden we bij een racefiets voor beginners niet gaan.

Cube Attain SL Disc 2020

Voor een iets lager budget van +/- 1.300 euro is deze racefiets voor beginners een aanrader. Ook hier heb je een aluminium frame en een Shimano 105-afmontage. Kenmerkend voor deze wielrenfiets is de iets langere balhoofdbuis. Het focust dan ook op een comfortabele zithouding bij langdurige ritten met de wielrenfiets en minder op sportieve prestaties. Ideaal als racefiets voor beginners!

Wilier Montegrappa 2020

De Wilier Montegrappa 2020 is een goed idee voor wie het budget liever nog iets lager houdt. Voor ongeveer 1.000 euro heb je een aluminium racefiets van 9,5 kilogram, mechanische velgremmen en een Shimano Tiagra-versnellingsgroep. Als beginner hoeft er niks mis te zijn met een Shimano Tiagra 4700 10-speed, al kan het zijn dat je als beginnend fietser deze racefiets snel ontgroeit.