Uitgelicht: dit zijn de beste gravelbikes van dit moment

Beste gravelbike

Ik krijg wel vaker de vraag wat de beste gravel bike is en ik moet zeggen dat het antwoord hierop niet bepaald eenvoudig is. Het is namelijk sterk afhankelijk van waar je naar op zoek bent. De beste gravel bike voor een professional zal nu eenmaal niet per se de beste gravel bike zijn voor wie recreatief gaat gravelbiken. Bovendien zijn er ook nog een aantal keuzes te maken. Verder geef ik je mee wat ik de 5 beste gravel bikes vind, maar eerst vind ik dat ik het een en ander moet uitleggen.

Welke gravel bike kopen?

Voor wie het nog niet kent, eerst dit: gravelbiken of gravellen is fietsen over gravelwegen, maar in de praktijk gaat het vooral om het afwisselen van verharde en onverharde ondergronden. Het wordt al heel lang gedaan, maar de klassieke fiets is er niet op afgestemd. Een gravelbike wel. Net daarom is een gravel bike kopen zo interessant. Al dat gravellen brengt namelijk best wel wat avontuur met zich mee, want de ondergrond is een stuk zwaarder en vergt wat skills. Daarnaast heb je met de beste gravel bike meteen ook een fiets voor zowat alle toepassingen, want met een ander setje banden kan je ook perfect op het asfalt rijden of ga je lekker in het veld crossen.

Het mooie is dat een gravel bike kopen eigenlijk voor iedereen mogelijk is. Je kan namelijk ook een elektrische gravel bike kopen. Bij zo’n elektrische gravelbike reken je op extra ondersteuning en is het fysiek iets eenvoudiger, maar je moet wel nog steeds de nodige skills aan de dag leggen. Hierdoor blijft het zelfs met de beste elektrische gravel bike nog steeds heel uitdagend. Het nadeel is natuurlijk dat de beste elektrische gravel bike je ook al snel flink wat zal kosten. Volgens velen is de CORE GRAVELX CARBON 2.7 PRO de beste elektrische gravel bike, maar in ruil voor een autonomie van 155 kilometer moet je dan wel al snel 7 K neerleggen. Binnen een iets lagere prijsklasse vind ik de beste elektrische gravelbike de Kona Libre EL, maar die is bij ons niet zo eenvoudig verkrijgbaar.

Uiteraard is dit niet het enige waarop je moet letten als je van plan bent om een gravel bike te kopen. Zo moet een goede gravel bike toch net wat meer comfort bieden dan een gewone fiets. Ook de bouwkwaliteit moet logischerwijs hoger liggen en brede banden (de Bontrager GR1 Team Issue-gravelband is wat mij betreft een absolute aanrader) en goede schijfremmen zijn ook gewoon een must. Controle, vertrouwen en remkracht staan met andere woorden centraal.

Weet je daarmee nog niet welke gravel bike kopen? Geen zorgen, want hieronder geef ik je mijn persoonlijke favorieten mee en dit binnen verschillende prijsklassen. Zo kies je zelf wat voor jou de beste gravel bike is.

1. Van Rysel Gravelbike EDR Offroad GRX 1X – € 2.000,00

Van Rysel Gravelbike EDR Offroad GRX 1X

De Van Rysel Gravelbike EDR Offroad GRX 1X ziet er niet alleen goed uit, maar is ook getest en goedgekeurd op velerlei wedstrijden. Het is de beste gravel bike in zijn prijssegment en hij komt heel veelzijdig uit de hoek. Niet alleen op het asfalt reken je bij de beste gravel bike van zo’n 2.000 euro op uitstekende prestaties, want zijn veelzijdigheid maakt de beste gravel bike ook geschikt voor het onverharde wegdek. De beste gravel bike heeft een speels frame en een betrouwbare Shimano GRX-groep waar ik helemaal enthousiast van word.

Het rendement van de beste gravel bike van zo’n 2.000 euro is natuurlijk niet onbelangrijk en daarbij kan ik alvast zeggen dat het goed zit. Het superlicht en 42-tandig GRX 800-voorblad zit daar natuurlijk voor iets tussen. De single ring helpt dan weer vlot en extreem precies te schakelen. De banden zorgen voor een uitstekende grip op een droog terrein, maar de Shimano GRX-wielen zijn hoe dan ook gebaseerd op MTB-technologieën dus dat mag eigenlijk niet verbazen. Verder heeft de beste gravel bike van zo’n 2.000 euro ook nog eens hydraulische schijfremmen en bewijst een praktijktest dat het een uitstekende gravelbike is voor klimwerk.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

2. Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX – € 2.400

Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX

Voor heel lange ritten vind ik de Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX de beste gravel bike. De beste gravel bike voor lange ritten werd ontwikkeld door Decathlon en is bij mijn weten ook enkel bij hen verkrijgbaar. De beste gravel bike voor lange ritten rijdt niet alleen heerlijk, maar zit ook lekker comfortabel en dat is altijd belangrijk voor wie de beste gravelbike wil kopen. Ik kan de beste gravel bike voor lange ritten nog het best samenvatten als vinnig, licht en merkwaardig comfortabel. Dat laatste merk je heel goed wanneer je met de beste gravel bike voor lange ritten eens over kasseien dendert.

De beste gravel bike voor lange ritten is gemaakt van titanium en heeft een balhoofdbuis die gemaakt is van carbon. Dit is stevig en tegelijkertijd ligt het gewicht ook meteen stuk lager. Het frame is nagenoeg trillingsvrij en alleen al hierdoor zou ik het bijna de beste gravel bike van 2021 noemen. Voor de tubeless wielen ben ik bij het fietsen op asfalt sowieso te vinden. Meer daarover kan je ook lezen in mijn eerder schrijfsel over beste mountainbikebanden voor op asfalt.

Verder komt de beste gravel bike voor lange ritten met een hydraulische schijfrem die extra power en precisie biedt, heeft het een Shimano GRX 600 40T-11/42-groep en geeft Decathlon een levenslange garantie op het frame en het stuur. Welke gravel bike kopen? Het hoeft allicht niet te verbazen dat ik dit model zeker aanbeveel.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

3. Triban Gravelbike RC520 – € 1.000

Triban Gravelbike RC520

Als je op zoek bent naar een gravel bike aanbieding, dan is de Triban Gravelbike RC520 het overwegen waard. Deze goedkope gravel bike kopen doe je namelijk al met een budget van 1.000 euro. Het is dan misschien niet de best gravel bike die er is, maar zo’n gravel bike aanbieding kan je niet zomaar laten schieten. Wel raad ik deze goedkope gravel bike kopen niet aan voor wie echt frequent ritten maakt, want daarvoor kan je beter een gravel bike kopen uit het bovenstaande lijstje.

Maar we gaan dus over naar de goedkope gravel bike Triban Gravelbike RC520. Bij deze goedkope gravel bike aanbieding krijg je een goede gravelbike met 700-wielen, een breed stuur (16°), hydraulische schijfremmen met halfmetalen blokken en TLR 35-banden. Ik krijg ook regelmatig de vraag of ik weet heb van een gravel bike aanbieding met bagagedrager. Nu is zo’n gravel bike aanbieding met bagagedrager niet zo vaak te vinden, maar het goede nieuws is wel dat hier alvast schroefgaten zijn voorzien om zelf een bagagedrager te monteren. Bijster moeilijk is dat uiteraard niet. Natuurlijk is een bagagedrager bij deze gravel bike kopen zeker niet verplicht en kan je ‘m ook gewoon zonder gebruiken of de voorkeur geven aan een spatbord.

Dit zijn niet de enige voordelen waarop je bij deze goedkope gravelbike kan rekenen. Een levenslange garantie op het stuur, de stuurpen en het frame is bijvoorbeeld eveneens inbegrepen. Ook fietst deze goedkope gravelbike heel comfortabel. Wel is het zo dat het comfort en het rendement al snel afnemen als je je op moeilijkere paden begeeft. Voor de echte fanaten die het maximum er willen uithalen, is deze goedkope gravel bike kopen dan ook een iets minder goed idee.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

4. Triban Gravelbike voor dames GRVLW 120 Microshift – € 630

Triban Gravelbike voor dames GRVLW 120 Microshift

Wil je een goede maar goedkope gravel bike kopen voor dames, dan is de Triban Gravelbike voor dames GRVLW 120 Microshift een goed idee. Deze gravelbike heb ik niet zelf uitgetest, maar mijn vriendin wel. Harentwege moet ik dan ook zeggen dat deze goedkope gravel bike kopen zeker een goed idee is.

Nu is het niet zo dat dit de beste gravel bike is voor dames die sportieve topprestaties willen voorleggen, want deze gravel bike kopen is vooral een goed idee voor dames die het gravelbiken willen ontdekken of die twijfelen tussen een goedkope gravelbike of cyclocross-fiets. Het is namelijk een heel toegankelijke gravelbike die voldoende eenvoudig is. Tubeless-wielen, een enkel kettingblad en een flared stuur: daar kan je op rekenen. Toch is het tegelijkertijd ook veelzijdig en bouw je onder meer voort op kwalitatieve schijfremmen.

Daarnaast is deze goedkope gravel bike ook nog eens naadloos aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw. Dit geldt overigens niet alleen voor de geometrie van de gravelbike zelf, maar ook voor het ergonomisch dameszadel. Je kan niet zomaar deze gravel bike kopen met bagagedrager, maar wat wel kan, is ‘m er zelf van één voorzien. Uiteraard kan je ook voor spatborden opteren en dit zowel voor- als achteraan.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

5. Triban Gravelbike voor heren GRVL 120 Microshift – € 630

Triban Gravelbike voor heren GRVLW 120 Microshift

Dit is de herenversie van de hierboven besproken gravelbike. Het behoeft allicht geen verdere duiding. Omwille van de duidelijkheid wil ik wel even herhalen dat ik niet beweer dat dit de beste gravel bike is, maar dat het wel een goede en goedkope gravelbike is voor wie het gravelbiken wil ontdekken of het vooral recreatief wil beoefenen. Voor iets meer dan 600 euro kunnen zij met deze gravel bike aanbieding hoe dan ook niet sukkelen.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

De beste gravelbike of cyclocross-fiets?

Dit is inderdaad een afweging die je moet maken. Uiteindelijk moet je vooral kijken naar wat je wil bereiken. Cyclocross-fietsen zijn vooral gemaakt om sportieve prestaties te behalen op onverharde paden. De beste gravelbike koop je eerder om zowel op verharde als op onverharde paden lange ritten af te leggen.

Dat merk je ook als je de geometrie onder de loep neemt. Je merkt dat de geometrie van een cyclocross-fiets echt volledig afgestemd is op explosiviteit. Het frame is korter om een betere wendbaarheid te garanderen en de trapas is toch net wat hoger, wat niet onbelangrijk is als je over een tak of stronk moet wippen. Verder merk je dat een cyclocross-fiets een ietwat plattere bovenbuis heeft. Ook dit zorgt ervoor dat je de cyclocross-fiets eenvoudiger over een obstakel kan tillen. De beste gravel bike is volledig anders ontworpen. Hier ligt de nadruk veel meer op een stabiele houding en daarom is het frame langer. Hierdoor zal de beste gravel bike altijd wat minder wendbaar zijn dan de beste cyclocross-fiets, maar dat hoeft geen ramp te zijn. Uiteindelijk draait het allemaal om het comfort en de stabiliteit. De langere wielbasis garandeert dat laatste.

Ook wat de banden betreft, zal je gelijkaardige verschillen zien. Bij cyclocross-fietsen spreek je in principe van een bandenbreedte van 33 mm of minder, iets wat er door de UCI-regelgeving is gekomen, terwijl je bij de beste gravel bike gerust kan knallen met een band van 40 mm. Dit draagt opnieuw bij aan het comfort. Wat de remmen betreft, kiezen ze alle twee voor schijfremmen en dat is een goede zaak. Ook de fietsen die ik hierboven heb weergegeven, hebben allemaal schijfremmen.

 Beste cyclocross-fietsBeste gravel bike
Bouw van de fietsAgressief en gericht op snelheid en wendbaarheidRechtop en gericht op comfort
BovenbuisAfgevlaktRond
RemmenSchijfremmen (voorkeur)Schijfremmen (vrijwel altijd)
BandenMax. 33 mm breedExtra breed voor nog meer grip
BereikGemiddeldGroot
Plaatsing trapasHoogHoog
DoelstellingCompetitieve ritten op onverharde ondergrondenLange ritten op diverse ondergronden

Als je nog steeds twijfelt tussen een gravelbike of cyclocross-fiets kopen, raad ik aan om bovenstaand overzicht even te bekijken. Stel je vooral zelf de vraag wat je eisen zijn en hoe je de fiets gaat gebruiken. Is de afweging tussen een gravelbike of cyclocross-fiets in het voordeel van die laatste beslecht? Bekijk dan even het eerder artikel dat ik heb geschreven, met daarin de nodige hulp bij het kiezen van de beste cyclocross-fiets. Hier vind je ook meteen een aantal goede fietsen terug.

Gravelbike beste

Accessoires voor bij de beste gravel bike

Krijgt de beste gravel bike jouw voorkeur? Dan is een aantal accessoires voor je gravel bike kopen misschien wel een goed idee. Een goede fietshelm is bijvoorbeeld een must, net zoals handschoenen, een fietsbroek en een goede padding. Geloof me namelijk vrij, maar zelfs met de beste gravel bike kan je wel wat extra bescherming gebruiken. Verder kan je altijd nog overwegen om een spatbord of een bagagedrager te kopen, maar dit is geen must. Wat ik persoonlijk handiger vind dan een gravelbike met bagagedrager is een waterdichte frametas. Hier kan je ook wel wat spullen in kwijt en ik vind het toch wel een stuk aangenamer gravellen dan bij de beste gravel bike met bagagedrager.