Wat is de beste fietstrainer om thuis te trainen?

Beste fietstrainer

Het is niet omdat het vriest dat het kraakt, dat je je training achterwege moet laten. Daarom heeft men nu eenmaal de fietstrainer uitgevonden. Het voordeel van een fietstrainer is dat je je niet moet aanpassen aan een nieuw zadel, maar dat je gewoon je eigen fiets kan gebruiken. Hoewel er natuurlijk ook andere fietstrainers bestaan, zoals een fietstrainer die je onder je bureau gebruikt. Ik maak je hier wegwijs in en ik geef je mijn persoonlijke top 10 met fietstrainers mee.

Top 10 beste fietstrainers

Eerder legde ik al uit wat ik de beste fietstrainer van 2020 vond. Ook dit jaar heb ik een persoonlijke top 10 gemaakt. Ik heb persoonlijk een sterke voorkeur voor een wheel-ontrainer, maar ik heb hierbij zeker ook aandacht gehad voor de alternatieven. Meer nog: ik sluit deze top 10 zelfs af met een uitstekende fietstrainer voor zittende beroepen.

# 1. Wahoo Kickr Snap

Wahoo Kickr Snap Fietstrainer

Persoonlijk vind ik de Wahoo Kickr Snap de beste fietstrainer. Ik zeg dit niet zomaar, want de beste fietstrainer is eenvoudig in gebruik dankzij het wheel-ondesign. Trainen op de beste fietstrainer voelt dankzij het vliegwiel ook heel natuurlijk aan, terwijl de weerstand al binnen twee seconden wijzigt. Het gaat om een van de krachtigste wheel-ontrainers op de markt en het werkt uitstekend met apps als Kinomap en Zwift.

Meer zelfs: ik vind het de beste fietstrainer voor Zwift. Hier past de weerstand automatisch aan naarmate de virtuele hellingen steiler worden. Met een vermogensmeting van 3% kan je ten slotte ook heel goed je prestaties analyseren.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 2. Tacx T2875 NEO 2T Smart

Tacx T2875 NEO 2T Smart Fietstrainer

De Tacx T2875 NEO 2T Smart is volgens mij de tweede beste indoor fietstrainer. De tweede beste indoor fietstrainer is een van de stilste en krachtigste smart-direct-drive-trainers op de markt. Dit zorgt voor een heel realistisch rijgevoel, zeker bij sprints en beklimmingen. Dit heeft het onder meer te danken aan de motor die een veel hogere koppel levert dan wat ik gewoon ben.

Ook mijn gegevens worden heel goed bijgehouden. Vooral de pedaalslaganalyse is duidelijk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Ten slotte kan je de beste direct drive fietstrainer met vrijwel alle types achterassen gebruiken, waardoor je met je favoriete fiets hellingshoeken tot 25% kan trachten te bedwingen.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 3. Wahoo Kickr Core

Wahoo KICKR CORE Interactieve Fietstrainer

Voor mijn derde beste fietstrainer kies ik voor de Wahoo Kickr Core. De derde beste smart fietstrainer heeft een zwaar vliegwiel en een vermogen van 1.800 watt. De fabrikant positioneert het tussen de Kickr Snap en de Kickr Power trainer, maar toch verkies ik de Kickr Snap boven de Kickr Core. Dit heeft vooral met de prijs-kwaliteitverhouding te maken.

De derde beste smart fietstrainer is namelijk flink duurder, maar anderzijds kan je er natuurlijk wel hellingen tot 16% mee bedwingen. Ook apps als Zwift en TrainerRoad zijn geen probleem en je kan de derde beste smart fietstrainer zelfs koppelen met je fietscomputer of sporthorloge. Als je budget wat ruimer is, raad ik de derde beste smart fietstrainer zeker aan.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 4. Tacx T1000 Antares

Tacx T1000 Antares Rollenbank

De Tacx T1000 Antares is een zogenaamde rollenbank. In tegenstelling tot bij de drie beste fietstrainers krijg je dus alle vrijheid en is het aan jou om het evenwicht te bewaren. Een rollenbank is vooral gemaakt om je techniek en coördinatie te verfijnen. Deze goede rollenbank is inschuifbaar en makkelijk te vervoeren.

Tegelijkertijd doe je al wat baanritme op en houd je de spieren soepel. Niet voor niets was dit de officiële warming-uptrainer van de Olympische Spelen van 2012, het jaar dat Lionel Cox voor ons land zilver pakte in de schietsport (50 m kleinkalibergeweer, liggend).

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 5. Deuter Fietstrainer

Deuter Fietstrainer - Rolbank

Ook de Deuter Fietstrainer is een goede keuze. Deze zwarte fietstrainer is geschikt voor vrijwel iedere fiets en dit zowel voor beginnende fietsliefhebbers als voor gevorderde coureurs. De fietstrainer is eenvoudig te installeren en is stabiel in gebruik.

Met maar liefst zes verschillende niveaus (van 398,87 watt tot en met 730,44 watt) is het geschikt voor ieder type training.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 6. Tacx T2900S FLUX S

Tacx T2900S FLUX S Fietstrainer

De Tacx T2900S FLUX S mocht niet ontbreken in mijn lijstje met beste fietstrainers. De zesde beste smart fietstrainer is een ideale keuze voor zowel mountainbikers als wielrenners die op zoek zijn naar een degelijke trainer. De zesde beste virtuele fietstrainer is bovendien ook geschikt voor koersfietsen met een lange-kooi-derailleur. Een van de redenen waarom ik persoonlijk enthousiast ben over de zesde beste fietstrainer is omdat het zo stil is.

Het is een van de stilste fietstrainers die ik heb getest. Daarnaast fiets je op virtuele hellingen van 10% terwijl de vermogensmeter alles netjes bijhoudt. Net zoals bij de beste fietstrainer kan je het ook gebruiken in combinatie met Zwift, volgens mij toch nog steeds de beste fietstrainer app die er is.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 7. HomCom Fietstrainer Binnen

Homcom Fietstrainer binnen

De HomCom Fietstrainer Binnen is een goede fietstrainer van het merk HomCom. Hierbij kies je tussen een van de vijf belastingunits. Dit doe je door middel van de shift-unit. De weerstand wordt vervolgens magnetisch geregeld en de shift-unit monteer je eenvoudig aan het stuur van de fiets. Ook het bevestigen van de fiets aan de fietstrainer is zeker niet moeilijk, terwijl alles ruimschoots voldoende stabiel staat.

Na het gebruik kan je de fietstrainer opvouwen. Hierdoor is de zevende beste fietstrainer ook eenvoudig te transporteren en kan je ‘m bijvoorbeeld meenemen op vakantie.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 8. Relaxdays Turbo Trainer

Relaxdays fietstrainer

De Relaxdays Turbo Trainer is een heel goede rollenbank waarbij je de keuze hebt tussen zes versnellingen. De voorband plaats je op een antislipsteun, waardoor je heel stabiel staat. Het achterwiel is dan weer eenvoudig op de rollenbank te bevestigen. Wanneer je training is afgelopen, kan je de achtste beste fietstrainer eenvoudig opvouwen en ruimtebesparend opbergen.

Een nadeel is wel dat het behoorlijk veel geluid maakt als je banden met veel profiel gebruikt. Bij banden met weinig profiel heb je hier veel minder last van.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 9. Impec Home Fitness Fiets Trainer

Rolbank Impec met gratis wielverhoger

De Impec Home Fitness Fiets Trainer is een rollerbank met een wielverhoger op basis van kunststof. Het is zeker niet de beste fietstrainer, maar in het laagste prijssegment is het qua prijs-kwaliteitverhouding wel een topper. Het staat je toe om te trainen in je woonkamer en nadien kan je het ook nog eens eenvoudig opbergen.

De intensiteit van de training stel je zelf in door te kiezen voor een van de weerstanden. De rol is gemaakt van aluminium, waardoor het veel minder lawaai maakt. Het frame is dan weer gemaakt van staal, waardoor de negende beste fietstrainer heel goed scoort qua prijs-kwaliteitverhouding.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

# 10. Adhome Fietstrainer Economy

Adhome Fietstrainer Economy

De Adhome Fietstrainer Economy is de beste fietstrainer voor zittende beroepen. Terwijl je bureauwerk aan het doen bent, kan je onder je bureau lekker trappen. De weerstand van de beste fietstrainer voor zittende beroepen is instelbaar en deze fietstrainer is bovendien onderhoudsvrij.

Het monteren gaat heel eenvoudig en je kan het ook makkelijk meenemen naar het werk. Overigens kan je het niet alleen als fietstrainer gebruiken, maar ook om de armspieren te trainen.

Je kunt deze fietstrainer bij de volgende webshops bestellen

Koopgids voor het kopen van de beste fietstrainer

Ik raad aan om niet zomaar de eerste de beste fietstrainer uit deze top 10 te kopen. Er zijn toch wel een aantal dingen waaraan je moet denken en afwegingen die je moet maken. De prijsverschillen die er zijn, zijn er namelijk niet zomaar. Ik leg het even voor je uit. Als je nadien nog vragen hebt, nodig ik je uit om even het overzichtje met veelgestelde vragen te bekijken.

4 soorten fietstrainers

Er bestaan grofweg vier soorten fietstrainers waarmee je aan de slag kan gaan. De twee populairste keuzes zijn de direct-drivetrainers en de wheel-ontrainers. Ze zijn krachtiger en ze zijn vaak ook te koppelen met software. Enkel bij wheel-ontrainers is het opletten geblazen, want hier zijn er soms inferieure modellen met een beperkt aantal mogelijkheden te vinden. Bij de direct-drivefietstrainer monteer je je fiets zonder achterwiel op de trainer. Ze zijn heel precies en ze kunnen soms zelfs de ondergrond waarop je fietst nabootsen. Bovendien zijn ze ook nog eens heel stil. Ze zijn wel duurder dan de wheel-ontrainer, waarbij je het achterwiel op een remrol plaatst.

Voor wie een ruimer budget heeft, is er dan weer de smart bike. Deze bikes kunnen ook worden gebruikt door beginners, maar eigenlijk zijn ze gemaakt voor professionals die focussen op prestaties. Ze zijn vaak heel precies en ze kunnen nauwkeurigheden tot 1% voorleggen. Hierdoor zijn ze nog preciezer dan de direct-drivetrainers.

Ten slotte zijn er de rollenbanken. Hierbij plaats je zowel het voor- als het achterwiel op de rollen. Dit vergt heel wat techniek en behendigheid om niet te vallen. Wanneer je hiermee start, zet je daarom beter iets naast je waaraan je je eventueel even kunt vasthouden. Een rollenbank is vooral een goede keuze als je eerder je techniek wil trainen. Daarom kan je bijvoorbeeld naast een rollenbank ook nog een wheel-ontrainer aanschaffen, waarbij techniek achterwege blijft, maar vooral je uithoudingsvermogen wordt uitgetest.

Weerstand

Belangrijk bij het kopen van een fietstrainer is dat het aansluit bij de zwaarte waarop jij gaat trainen. Een goede indicatie daarvan is het maximale stijgingspercentages. Voor beginners is een stijgingspercentage van hoogstens 10% al voldoende, maar voor beoefende wielrenners mag het wat meer zijn. De betere fietstrainers gaan zelfs tot stijgingspercentages van 25%, vergelijkbaar met het gemiddelde stijgingspercentage van de Waipio Valley Road.

Aansturing

Ga na hoe eenvoudig je tussen weerstandsniveaus kan schakelen en hoeveel weerstandsniveaus er zijn. Er zijn fietstrainers waarbij je manueel het weerstandsniveau moet aanpassen. Soms moet dit zelfs voor je rit. Beter is het als je versnellingen hebt om dit tijdens je rit te doen. In een ideaal geval wordt de weerstand automatisch aangepast. Dan kan je via apps als Zwift beklimmingen en races simuleren. Dit geeft het trainen ook wat extra amusementsgehalte en zorgt ervoor dat je langer blijft doorgaan. Je hoeft je overigens zeker niet te beperken tot Zwift, want er ook zijn ook andere leuke apps te vinden. Tacx heeft bijvoorbeeld zelf een heel leuke app ontwikkeld (de Tacx Desktop app) en dan zijn er ook nog eens alternatieven als FulGaz, The Sufferfest, TrainerRoad en Kinomap.

Veelgestelde vragen over fietstrainers

  • Wat is de beste fietstrainer in een gehorig huis?

Geef de voorkeur aan een direct-drivefietstrainer. Deze is veel stiller dan een wheel-ontrainer omdat je band niet daadwerkelijk over rollen schuurt. Plaats dit eventueel nog even op een trainermat. Een trainermat dempt het geluid. Een extra voordeel is dat een trainermat ook zweet opvangt zodat je meteen ook je vloer goed beschermt.

  • Moet ik op een fietstrainer andere banden gebruiken?

Ik ben geen dwingeland en van mij moet je niets, maar ik raad wel aan om een trainerband te gebruiken op een remrol. Een trainerband is stiller en kan ook de hogere weerstandtemperaturen aan. Hierdoor voorkom je doorslippen en onnodige slijtage. Bovendien maak je je goede fietsbanden zo niet naar de vaantjes.

  • Wat heb ik nodig om te trainen met Zwift?

Naast een compatibele fietstrainer en een geschikte fiets, moet je ook een computer, iPad of telefoon hebben en moet je over de juiste software beschikken. Deze software kan je op de website van Zwift downloaden voor zowel Android-, Windows-, Mac- als iOS-apparaten. Daarnaast is het mogelijk om Zwift te installeren op Apple TV. Houd er wel rekening mee dat Zwift niet gratis is in gebruik. Je hebt een betaald abonnement nodig. Eventueel kan je dit alles nog aanvullen met extra sensoren en mogelijk heb je dan ook een ANT+-dongle nodig.

  • Wat kost trainen met Zwift?

Een abonnement op Zwift kost € 14,99 per maand. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar. Als je het liever wat goedkoper hebt, kan je ook een andere app overwegen, zoals BKOOL (€ 8 per maand), Tacx (€ 8,33 per maand), Fulgaz (€ 10,99 per maand) of Kinomap (€ 9,99 per maand). Soms is het ook goedkoper om een jaarabonnement af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat je ook een compatibele fietstrainer nodig hebt. Lang niet elke fietstrainer is compatibel met deze apps.