Dit zijn de 10 beste fietstassen voor onderweg

Beste fietstas

Je kan natuurlijk altijd fietsen met een rugzak, maar optimaal is dat niet. Vaak kom je met een plakrug aan en bovendien is het ook gewoon niet helemaal goed voor je rug. Als alternatief kom je al snel bij fietstassen uit. De goede oude dubbele fietstassen zijn nog het eenvoudigst en tegenwoordig zijn er ook varianten die je eenvoudiger kan afnemen en opnieuw bevestigen. Ik heb er talloze voor je uitgeprobeerd en geef voor jou weer wat ik de beste dubbele fietstassen vind.

Top 10 beste fietstassen

Het kiezen van de beste dubbele fietstassen is niet zo eenvoudig. Je moet namelijk met meer dan alleen het volume rekening houden. In feite heeft iedereen eigen criteria en is de beste fietstassen test dan ook niet zo eenvoudig te realiseren. Ik heb mij daarom gebaseerd op de criteria van de fietstassen ANWB test van 2016. Dit wil zeggen dat al deze fietstassen veel opbergruimte hebben, eenvoudig te bevestigen zijn en minstens tegen een flinke bui kunnen. Dit wil nog niet zeggen dat ze automatisch waterdicht zijn en de beste fietstas voor laptop of andere elektronica zijn. Net daarom voorzie ik je telkens een woordje uitleg en geef ik aan waarvoor het al dan niet de beste fietstassen zijn.

2. Basil Mara XL
bol.com €26,99 Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
3. Vaude Aqua Back
amazon.nl €104,19
4 new from €104,19
Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
4. AGU DWR Urban MIK
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
5. Basil Tour XL
bol.com €44,99 Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
7. Basil Urban Load
amazon.nl €36,49
9 new from €36,49
Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
8. Rohtar Bag
amazon.nl €59,95
1 new from €59,95
Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm
10. Dunlop Dubbele Fietstas
amazon.nl €14,99
7 new from €10,19
Bekijken
Last Amazon price update was: juli 17, 2024 6:51 pm

# 1. Ortlieb Back-Roller City Plus

Ortlieb Back-Roller City Plus

Voor wie op zoek is naar de beste dubbele fietstassen heb ik maar één antwoord en dat is de Back-Roller City Plus. Bij deze beste fietszakken reken je op een totaal volume van 40 liter, wat voldoende is voor de langere trektochten met de fiets. Het heeft ook een praktische rolsluiting en het is gemaakt van waterbestendig weefsel. Niet alleen is de beste fietstas eenvoudig achterop de fiets te bevestigen, maar bovendien heeft de beste fietstas ook nog eens een schouderriem zodat je het ook comfortabel kan dragen.

Deze set met de beste dubbele fietstassen is vooral een keuze voor kwaliteit en veel opbergruimte, maar bovendien zien de beste dubbele fietstassen er ook nog eens heel goed uit.

 • Merk: Ortlieb
 • Inhoud: 2 x 20 liter
 • Bevestiging: Quick-Lock2.1

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 2. Basil Mara XL

Basil Mara XL

Een uitstekend alternatief voor de beste dubbele fietstassen? Dat is de Basil Mara XL. Ook bij deze goede fietstassen reken je op een inhoud van maar liefst 35 liter, waardoor deze goede fietstassen heel geschikt zijn voor langere fietstochten of om je boodschappen in op te bergen. In de tweede beste dubbele fietstassen kan je dan ook heel veel kwijt, zelfs grote drinkflessen. Verder rekenen de beste fietstassen voor boodschappen op waterafstotend polyester waardoor je boodschappen niet meteen nat zijn.

Ook zijn deze goede fietstassen voor boodschappen alvast voorzien van dubbele reflecterende strepen zodat je beter zichtbaar bent in het donker. De beste fietstassen voor boodschappen zijn zowel geschikt voor heren- als damesfietsen en zowel voor recreatief als voor praktisch gebruik.

 • Merk: Basil
 • Inhoud: 2 x 17,5 liter
 • Bevestiging: riempjes

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 3. Vaude Aqua Back

Vaude Aqua Back

Als je de beste fietstassen zoekt die waterbestendig zijn, raad ik de Vaude Aqua Back aan. De beste fietstassen die waterbestendig zijn, zijn namelijk gemaakt van canvasmateriaal en hebben een wikkelsluiting die volledig dicht af te sluiten is. Dit is echter niet de enige reden waarom ik gek ben van deze goede fietstassen. Het gaat namelijk om klimaatneutrale fietszakken op basis van PFK-vrij materiaal.

Het beschikt dan ook over onder meer het Green Shape-label en de Duitse staatszegel Grüner Knopf. Deze goede fietstassen bevestig je eenvoudig op de bagagedrager en zijn ook eenvoudig af te nemen. Een minpunt is het ontbreken van een handige binnentas, maar dergelijke binnentassen zijn wel apart verkrijgbaar. Ik raad aan om dat te doen.

 • Merk: Vaude
 • Inhoud: 2 x 19 liter
 • Bevestiging: QMR 2.0-systeem

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 4. AGU DWR Urban MIK

AGU DWR Urban MIK

De AGU DWR Urban MIK is een bijzonder stijlvolle fietszak die heel goed uit mijn beste fietstassen test komt. Dit komt omdat de vierde beste dubbele fietstassen een gestroomlijnd design hebben, voorzien zijn van een waterafstotende coating en beschikken over 3M-reflectie. Deze goede fietstassen zijn met bandjes te bevestigen en hebben een met een rits afsluitbaar binnenvak.

Bijzonder aan nummer vier in dit overzicht met de beste fietstassen is dat ze gemaakt zijn van gerecycled polyester. Hierdoor zijn deze goede fietstassen duurzamer dan de meeste andere fietstassen.

 • Merk: AGU
 • Inhoud: 2 x 18 liter
 • Bevestiging: bandjes en MIK

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 5. Basil Tour XL

Basil Tour XL

Voor wie heel veel ruimte een must is, maar ook kiest voor een functioneel ontwerp met een voorzakje, zijn dit misschien wel de beste dubbele fietstassen. Bij de vijfde beste fietszakken reken je op maar liefst 40 liter opbergruimte, waardoor het heel goede fietstassen voor boodschappen zijn.

Goed aan deze goede fietstassen is dat ze naar onderen toe zijn afgerond. Hierdoor bots je minder snel met de hak van je schoenen tegen de fietstassen aan. Deze goede fietstassen zijn verstevigd en van soft fitting voorzien. De dubbele reflectiestrepen zorgen er dan weer voor dat je beter opvalt in het donker.

 • Merk: Basil
 • Inhoud: 2 x 20 liter
 • Bevestiging: voorgemonteerde riempjes

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

bol.com Bol.com €44,99 Bekijken
fabbo.be Fabbo.be €45,04 Bekijken
amazon.nl Amazon.nl
niet op voorraad
Bekijken
Laatste Amazon prijs update was: juli 17, 2024 6:51 pm

# 6. New Looxs Cameo Shopper

New Looxs Cameo Shopper

De New Looxs Cameo Shopper zijn heel goede fietstassen voor boodschappen. Deze goede fietstassen voor boodschappen hebben een ruim hoofdvak en een extra ritsvak waarin je bijvoorbeeld je portefeuille kan opbergen. Het hoofdvak is eveneens met een rits te sluiten. De fietstas is door middel van kunststofhaken aan de bagagedrager te bevestigen. Hierdoor is het voor vrijwel alle fietsen, met inbegrip van elektrische fietsen, geschikt. Eenmaal je deze goede fietstassen voor boodschappen van je bagagedrager haalt, dek je de haken af en lijkt het op eender welke andere fietstas.

Een extra pluspunt is dat deze goede fietstassen voor boodschappen gemaakt zijn van waterdicht polyester, maar weet wel dat ze niet geheel waterdicht zijn. Dit kan je eventueel oplossen door het te gebruiken in combinatie met een regenhoes. Deze goede fietstassen worden per stuk verkocht.

 • Merk: New Looxs
 • Inhoud: 1 x 18 liter
 • Bevestiging: kunststof haken

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 7. Basil Urban Load

Basil Urban Load

De Basil Urban Road is een ideale dubbele fietstas voor de stadsmens. Deze goede fietstassen zijn niet alleen heel ruim, maar zijn bovendien ook heel goed georganiseerd. Daarnaast kunnen deze goede fietstassen best wel tegen een regenbui en hebben ze een verstelbare kliksluiting.

Hierdoor kan je er enerzijds veel boodschappen in kwijt, maar kan je het anderzijds ook wat compacter of smaller maken. Deze goede fietstassen zijn alvast voorzien van reflectiedetails. Houd er wel rekening mee dat deze goede fietstassen waterafstotend zijn, maar niet waterdicht.

 • Merk: Basil
 • Inhoud: 2 x 26,5 liter
 • Bevestiging: Basil Universal Bridge System

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 8. Rohtar Bag

Rohtar Bag

Wie het gemak van een fietstas wil combineren met het comfort van een rugtas, moet de Rohtar Bag overwegen. De beste fietstassen voor gebruik als rugzak zijn heerlijk multifunctioneel en zijn ook nog eens waterproof. Als je naar de les gaat, gebruik je het als rugzak. En tijdens het fietsen kan je er ook nog eens je boodschappen in kwijt.

De schouderbanden van de rugzak zijn afneembaar en verstelbaar en de klikcomponenten zitten achter een ritssluiting verstopt zodat je ook nog eens stijlvol voor de dag komt. Een extraatje is dat het sluitmechanisme over een fluitje beschikt. Dit maakt het ideaal voor noodgevallen, bijvoorbeeld na een valpartij.

 • Merk: Rohtar
 • Inhoud: 1 x 25 liter
 • Bevestiging: klemsysteem

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 9. FastRider Shopper Luxe

FastRider Shopper Luxe

De FastRider Shopper Luxe is een goede keuze voor eenieder die op zoek is naar goede fietstassen voor boodschappen. Deze goede fietstassen hebben een tijdloos ontwerp en zijn af te sluiten door middel van een klittenband en een ritssluiting. Alsook heeft het een klein vakje, bijvoorbeeld om je smartphone in op te bergen.

Het is gemaakt van 100% gerecycled polyester en het is eenvoudig te monteren door middel van Vario-haken. Ook op een elektrische fiets is deze shopper eenvoudig aan te brengen.

 • Merk: FastRider
 • Inhoud: 1 x 23 liter
 • Bevestiging: Vario-haken en klittenband

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

# 10. Dunlop Dubbele Fietstas

Dunlop Dubbele Fietstas

De Dunlop Dubbele Fietstas is een waterafstotend model op basis van nylon, alvast voorzien van reflectiebanden voor een betere zichtbaarheid in het verkeer. Nummer tien in ons overzicht met beste dubbele fietstassen is eenvoudig op de bagagedrager te monteren en is geheel waterdicht.

Je rekent hier op een inhoud van 26 liter, een verstevigde bovenkant en een tijdloos ontwerp. Het is ideaal voor de kleinere boodschappen of voor de picknick tijdens een fietstochtje.

 • Merk: Dunlop
 • Inhoud: 2 x 13 liter
 • Bevestiging: clip- en klittenbandsluiting

Je kunt deze fietstas bij de volgende webshops bestellen

Hierop moet je letten bij het zoeken naar de beste fietstas

De meeste fietstassen van gerenommeerde merken hebben een goede kwaliteit en zitten niet in de weg. Wel is het zo dat sommige fietstassen al eens klapperen wanneer je over hobbels of onverharde wegen rijdt. Ik vind dit niet de beste dubbele fietstassen. Hier kan je eventueel op letten, maar dit weet je enkel als je de fietstas eens uitprobeert. Belangrijker is de bevestigingsmethode van de fietstas. In een ideaal geval kan je het eenvoudig bevestigen en verwijderen. Ook dit is iets wat je enkel weet als je de fietstassen uitprobeert, maar reviews kunnen wel een goed idee geven.

Een tweede punt om op te letten als je de beste dubbele fietstassen zoekt, zijn de extraatjes zoals de draagmogelijkheden. Sommige fietstassen kan je namelijk ook als rugzak of als aktetas gebruiken. Denk daarnaast aan het aantal opbergvakken en eventuele bescherming, wat niet onbelangrijk is als je bijvoorbeeld de beste fietstas voor laptop of andere waardevolle spullen zoekt. Een goede vulling is onder meer belangrijk voor als je fiets valt.

Vervolgens is het volume niet onbelangrijk. In zowel deze beste fietstassen test als in de fietstas test van Consumentenbond zal je merken dat dit nogal sterk kan verschillen. 13 liter is vrij weinig, terwijl de meeste mensen al tevreden zijn met zo’n 19 liter. Als je grotere boodschappen doet, is meer natuurlijk altijd beter. Als je hierover twijfelt: stel een standaardset samen met spullen die je veel gaat vervoeren en ga naar de fietswinkel. Probeer het gewoon even uit zodat je later niet teleurgesteld bent.

Let ten slotte op de waterdichtheid van de fietstassen. Vaak geven fabrikanten aan dat de fietstas gemaakt is van waterafstotend materiaal, maar dit zegt helemaal niks over de waterdichtheid van de fietstas. Sommige fietstassen zijn voorzien van waterafstotend materiaal, maar dat stoot net het water allemaal af in de zak waardoor er daar een bodempje ontstaat. Het gaat dan uiteraard niet om de beste fietstassen. Voor de waterdichtheid spelen dan ook andere zaken een rol, zoals de sluitmethode. Met een rits aan de bovenkant zit je sowieso niet goed. Een rolsluiting is dan beter. Ik heb de waterdichtheid bij deze beste fietstassen test nagegaan door middel van een regenmachine. Opvallend: ook losse regenhoezen bieden niet altijd redding.

Fietstas beste

Veelgestelde vragen over fietstassen

 • Kan ik een fietstas combineren met een kinderzitje?

Dit kan problemen opleveren als het kinderzitje al de volledige bagagedrager inneemt. Hier bestaan echter wel oplossingen voor. Zo kan je bijvoorbeeld een bagagedragerverlenger gebruiken om een kinderzitje met een fietstas te combineren. Onder andere Basil verkoopt zo’n bagagedragerverlenger. Dan kan je gewoon de beste dubbele fietstassen gebruiken.

 • Hoe moet ik mijn fietstas onderhouden?

Dit zal per model verschillen en wordt steeds door de fabrikant aangegeven. Lang niet elke fietstas is geschikt voor in de wasmachine of droger. Over het algemeen zal je je fietstas moeten drogen in een verwarmde en geventileerde ruimte zodat er geen spocht in de tas kan komen. Volg verder de reinigingsinstructies. Als de fietstas niet in de wasmachine mag, mag je het meestal wel met een sopje en een niet-agressief wasmiddel manueel wassen.

 • Hoeveel gewicht kan mijn fietstas dragen?

Ook dit verschilt per producent en wordt niet altijd even goed weergegeven. Over het algemeen moet je rekenen op zo’n 5 kilogram per fietstas, maar dit is louter een richtcijfer. De beste dubbele fietstassen kunnen uiteraard meer gewicht dragen dan minder kwalitatieve modellen.

 • Ik heb geen bagagedrager. Kan ik een fietstas gebruiken?

Ja, er zijn bijvoorbeeld ook fietstassen voor aan het zadel, het stuur of het frame. Deze hebben over het algemeen wel een minder grote inhoud. Bovendien is een stuurfietstas iets minder handig, maar je kan het bijvoorbeeld wel gebruiken om je waterfles of je boterhammen in te bewaren. Voor grotere volumes is een rugzak een alternatief voor de beste dubbele fietstassen.