Maak kennis met de beste fietshelm voor de recreatieve fietser

Beste fietshelm recreatief

Het zijn heus niet alleen wielrenners die fietshelmen kunnen gebruiken. Ook bij recreatieve fietsers wordt een goede fietshelm aangeraden. Bovendien is de fietshelm hier nog belangrijker geworden nu er met e-bikes en speed pedelcs steeds hogere snelheden worden gehaald. Ik geef je niet alleen mijn persoonlijke top 10 met fietshelmen mee, maar heb het ook over de toepasselijke regels en beantwoord een aantal praktische vragen.

Top 10 fietshelmen

Qua fietshelmen heb je keuze zat en natuurlijk claimt iedere fabrikant dat zij de beste fietshelm hebben. De waarheid is natuurlijk genuanceerder, maar het maakt de zoektocht naar de beste fietshelm er in ieder geval niet eenvoudiger op. Om je op weg te helpen, heb ik hieronder mijn persoonlijke top 10 met fietshelmen weergegeven. Bekijk ze even en wie weet vind je hiertussen de beste fietshelm voor jou.

# 1. R2B Fietshelm met LED verlichting

De R2B Fietshelm met LED verlichting is de perfecte combinatie van stijl en veiligheid voor elke fietser. Deze helm is ontworpen met het oog op comfort en functionaliteit en biedt verschillende functies om jouw fietservaring zo veilig mogelijk te maken.

De helm is voorzien van ingebouwde LED-verlichting aan de achterkant, die je extra zichtbaarheid biedt op de weg. Of je nu in de vroege ochtend of late avond fietst of in slechte weersomstandigheden, deze helm zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Met de verschillende lichtstanden kun je de helderheid aanpassen aan de omstandigheden.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 2. ABUS Urban I 3.0

ABUS Urban I 3.0

De beste fietshelm is volgens mij de ABUS Urban I 3.0. Met de derde generatie van de bekendste urbanhelmen van Europa is de beste fietshelm populair bij senioren, jongeren, mannen en vrouwen. Het is dan ook een stijlvolle en veilige fietshelm met een discreet uiterlijk. De beste fietshelm heeft geïntegreerde reflectoren en een ingebouwd ledachterlicht. Je kan de beste fietshelm ook eenvoudig en precies afstellen met behulp van het Zoom Ace-verstelsysteem.

En ten slotte beschikt de beste fietshelm over een vliegengaas zodat vervelende insecten geen kans krijgen. Natuurlijk is er heel wat keuze als je op zoek bent naar de beste fietshelmen, maar de ABUS Urban I 3.0 is alvast een prima keuze.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 3. ABUS Pedelec 2.0

ABUS Pedelec 2.0

De ABUS Pedelec 2.0 had ik eerder nog verkozen tot de beste fietshelm van 2019 voor de speed pedelec en nu staat deze goede fietshelm op nummer drie in mijn top 10 fietshelmen. Hoe dan ook gaat het om een goede fietshelm die moeiteloos aan de norm NTA 8776 voldoet. Verder beschikt deze goede fietshelm over een geïntegreerde regenkap, reflectiestickers en een oplaadbaar ledachterlicht.

Eventueel kan je deze goede fietshelm ook nog uitbreiden met een apart verkrijgbare oorbescherming. Zeker tijdens de koude wintermaanden is dit een heel nuttige toevoeging.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 4. ProX Dames

ProX Dames

Wat is de beste fietshelm voor dames? Ik raad vooral de ProX Dames aan. Deze goede fietshelm voor dames scoorde eerder al goed bij mijn onderzoek naar de beste fietshelmen van 2020. Niet alleen heeft deze goede fietshelm voor dames een vrouwelijk dessin, maar het beschikt bovendien over maar liefst zestien ventilatiegaten voor een optimale luchtstroom. De helmbanden zijn verstelbaar en zorgen voor een comfortabele pasvorm.

Omdat de fabrikant kiest voor het TwistClose-verstelsysteem kan het verstellen van deze goede fietshelm voor dames ook met één hand gebeuren. Het vizier kan je verwijderen en deze goede fietshelm voor dames heeft een aangenaam gewicht. Omwille van al deze redenen raad ik de vierde beste fietshelm dan ook met overtuiging aan.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 5. ABUS Urban I 2.0

ABUS Urban I 2.0

De ABUS Urban I 2.0 is de voorloper van de beste fietshelm, de ABUS Urban I 3.0. Net zoals de beste fietshelm zet het maximaal in op veiligheid door zichtbaarheid. Ook hier reken je op grote hoofdreflectoren en een geïntegreerd ledachterlicht. Er zijn echter nog wel wat redenen waarom deze goede fietshelm te overwegen is.

Zo is deze fietshelm mooi afgewerkt en is het voldoende toegankelijk. De magnetische sluiting is even wennen, maar het is een beetje als heroïne: als je het eenmaal hebt gehad, wil je niets anders. Ik heb deze helm zelf enkele jaren gebruikt en was er echt heel tevreden over.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 6. Closca Opvouwbare Helm

Closca Opvouwbare Helm

De Closca Opvouwbare Helm is een bijzondere fietshelm waarbij veiligheid vooropstaat. Deze goede fietshelm is ontworpen voor stadsfietsen en elektrische fietsen, maar is niet geschikt voor speed pedelecs. Deze goede fietshelm is in te klappen zodat je het compact kan opbergen. Het neemt dan nog maar 50% van de ruimte in.

Het innovatieve ontwerp en de bijzondere eigenschappen leverde deze goede fietshelm eerder al een award van Eurobike op (2015). Daarenboven won het zelfs een Red Dot Award. Ondanks het bijzondere design voldoet het aan alle internationale veiligheidsnormen. Een minpuntje is misschien wel het prijskaartje, dat toch wat aan de hoge kant is.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

amazon.nl Amazon.nl €99,85 Bekijken
bol.com Bol.com €101,95 Bekijken
Laatste Amazon prijs update was: juni 24, 2024 2:12 am

# 7. Cratoni Commuter

Cratoni Commuter

De Cratoni Commuter is een futuristisch ogende fietshelm die maximaal comfort en beveiliging in een enkel model combineert. Het biedt de best mogelijke hoofdbescherming en het voldoet aan de pedelec-standaard NTA 8776. Het is comfortabel te dragen en kan perfect aan de hoofdvorm worden aangepast. Tevens heeft deze goede fietshelm negen ventilatieopeningen en een Active Vent-schuifregelaar.

Het vizier is geschikt voor brildragers en de achterkant is afgewerkt met lichtgevende tape. Het is een iets duurdere maar een heel goede keuze voor eenieder met een elektrische fiets of een speed pedelec.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 8. AGU Civick

AGU Civick

De achtste beste fietshelm is volgens mij de AGU Civick. De achtste beste fietshelm is ontwikkeld voor urban fietsers en is ook geschikt voor e-bikers. De achtste beste fietshelm heeft een toegankelijk design en is uitgerust met een uitneembaar achterledlichtje.

De vele ventilatieopeningen maken het ook tijdens de zomermaanden een graag geziene compagnon. Het design is heel eenvoudig en toch stijlvol. Hierdoor is deze goede fietshelm geschikt voor vrouw, man, kind en senior.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 9. BBB Cycling Indra FaceShield

BBB Cycling Indra FaceShield

De BBB Cycling Indra FaceShield is een goede fietshelm voor elektrische fietsen en speedpedelecs. Het is een prijswinnende helm met een vizier voor extra bescherming aan de ogen. Deze goede fietshelm is zelfs te gebruiken door brillendragers. De BBB Cycling Indra FaceShield voldoet aan de norm NTA 8776 en is dus berekend op hoge valsnelheden.

Het model is geschikt voor zowel heren als dames en biedt tot 40% meer bescherming dan conventionele fietshelmen.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

# 10. AGU Civick S/M

AGU Civick S M

De AGU Civick is zo’n goede fietshelm dat ik hem zowel de achtste beste fietshelm als de tiende beste fietshelm noem. Het enige verschil tussen deze twee exemplaren is de maat, waarbij het hier gaat om de uitvoering S/M.

Net zoals de achtste beste fietshelm zit het heel comfortabel, heeft het een mooi design en is het extreem veilig ontworpen. Als je het mij vraagt, is het dan ook een absolute aanrader.

Je kunt deze fietshelm bij de volgende webshops bestellen

Regels omtrent fietshelmen in België

In België is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Belangengroepen zoals de Fietsersbond lobbyen al langer tegen zo’n verplichting omdat het vreest dat fietsers zullen afhaken. Onder meer in Australië en Nieuw-Zeeland zorgde de invoering van een fietshelmplicht al voor een stagnatie of daling van het aantal fietsers. Dit zou volgens de Fietsersbond nadelige effecten hebben. Het verwijst daarbij naar cijfers van de WHO die aangeven dat het gebrek aan beweging jaarlijks 3,2 miljoen personen doodt. Anderzijds verwijst het ook naar de cijfers in Nederland. Hier is het aandeel fietsers dat een fietshelm draagt extreem laag, maar ligt het sterfterisico voor fietsers wel het laagste ter wereld. De Fietsersbond benadrukt dat goede infrastructuur belangrijker is dan het dragen van een fietshelm. Tegelijkertijd raadt de Fietsersbond het vrijwillig gebruik van een fietshelm wel aan.

De regels zijn wel een tikkeltje anders bij zogenaamde speed pedelecs. Dit zijn elektrische fietsen met trapondersteuning tot maximaal 45 km/u en met een vermogen tot 4 kW. Voor deze elektrische fietsen is een rijbewijs nodig en is het dragen van een helm verplicht. Dit hoeft geen bromfietshelm te zijn, want ook een fietshelm kan. De fietshelm moet dan wel conform de norm EN1078 zijn en moet het achterhoofd en de slapen beschermen.

Veelgestelde vragen over fietshelmen

  • Is een fietshelm die aan de norm EN1078 voldoet automatisch veilig?

Nee. Test Aankoop en de Universiteit van Straatsburg hebben hier onderzoek naar verricht en daaruit bleek dat veel fietshelmen bedroevend weinig bescherming bieden. Vooral bij een zijdelingse val is de bescherming vaak heel slecht. Test Aankoop wil dan ook dat Europa de normen EN1078 (voor volwassenen) en EN1080 (voor kinderen) dringend herziet. Kies daarom niet gewoon voor een fietshelm die aan de norm EN1078 of EN1080 voldoet, maar ga ook na of de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Ga er verder zeker niet van uit dat de duurste fietshelm ook de beste fietshelm is.

  • Hoe weet ik of een fietshelm goed past?

Daarvoor moet je de fietshelm uitproberen. De fietshelm dient daarbij recht op het hoofd te staan, waarna je de riempjes aantrekt. De driehoek die met de riempjes wordt gevormd, moet dan net onder het oor uitkomen. De helm mag niet meer bewegen en mag de bewegingen niet hinderen, zonder dat het pijnlijk of knellend aanvoelt. Vaak worden er ook schuimstukjes bij de fietshelm geleverd zodat je het helemaal kan laten passen.

  • Wat is het nut van openingen in een fietshelm?

Deze openingen zorgen voor een goede ventilatie en houden het hoofd koel. Zeker tijdens warme zomermaanden is dit belangrijk. Het helpt oververhitting tegen te gaan en het is comfortabeler. Daarnaast heb je minder last van een natte fietshelm door transpiratie en blijft de fietshelm hygiënischer.

  • Wanneer is het tijd om mijn fietshelm te vervangen?

Bij zichtbare schade moet de fietshelm altijd vervangen worden, maar dit moet ook gebeuren na elke grote schok of ongeval. Dit laatste ook als er geen zichtbare schade is. Laat je de fietshelm van de trap vallen, dan moet je een nieuwe aanschaffen. De Fietsersbond raadt aan om de fietshelm sowieso iedere vijf jaar te vervangen.

  • Is een fietshelm nuttig bij een ongeval?

Ja. Ongeveer een derde van de fietsers die bij een ongeval betrokken raken, lopen een hoofd- en/of hersenletsel op. Tegelijkertijd heeft onderzoek aangetoond dat een fietshelm het risico op zo’n letsel vermindert. Dit komt omdat een fietshelm de inwerkende kracht absorbeert en vertraagt. Daarnaast wordt de impactkracht over een groter oppervlakte verdeeld. Ten slotte voorkomt een fietshelm direct contact met penetrerende voorwerpen.

Zeker bij jonge kinderen en 75-plussers neemt de kans op hoofd- en hersenletsels dankzij een helm sterk af. Een fietshelm is wel vooral nuttig bij lagere impactsnelheden tot 20 km/u. Weet dat ongeveer een op drie fietsongevallen in België eenvoudige valpartijen zijn waarbij de impactsnelheid laag ligt. De meerwaarde van een goede fietshelm mag met andere woorden niet worden onderschat. Het is anderzijds wel belangrijk dat de fietshelm onbeschadigd is en dat hij correct wordt gedragen.

  • Wat is een fietshelm met MIPS?

MIPS betekent Multi-Directional Impact Protection System. Steeds meer fietshelmen zijn hiermee uitgerust. Dit biedt een betere bescherming dan conventionele fietshelmen. Dergelijke conventionele fietshelmen zijn ontworpen om te beschermen tegen een directe impact en worden daarop getest. In principe zijn ze dus heel geschikt voor dit type bescherming. Echter, ze worden niet getest op andere hoofdletsels. Bij een ongeval werken draaibewegingen bijvoorbeeld heftig in op de schedel en kan er zo hersenletsel ontstaan. Een conventionele fietshelm is niet gemaakt om hiertegen te beschermen, maar een MIPS-helm wel. Daarom bestaat een MIPS-helm altijd uit twee delen: een buitenste schaal die beschermt tegen de directe impact en een binnenste schaal die de draaibewegingen absorbeert. Neurochirurg Bart Depreitere van UZ Leuven gaf in een gesprek met Touring eerder al aan dat het idee hem heel goed lijkt, maar dat er nog niet systematisch is onderzocht of het ook daadwerkelijk in minder hersenletsels resulteert. Daarvoor zijn er uiteraard extra cijfergegevens – lees: ongevallen – nodig.

  • Is een fietsairbag een goed alternatief voor een fietshelm?

Nee. Het idee klinkt mooi, een fietskraag die rond de nek wordt gedragen en die als een airbag wordt opgeblazen, maar het biedt onvoldoende bescherming. Touring Club Suisse (TCS) heeft het onderzocht en uit hun crashtest bleek dat de bescherming ondermaats is. Wanneer een fietser bijvoorbeeld tegen een auto botst, raakt het hoofd de auto alvorens de airbag volledig is opgeblazen. Ook biedt het geen bescherming wanneer een fietser bijvoorbeeld tegen een laaghangende tak of een verkeersbord rijdt, terwijl een goede fietshelm dit wel doet.