Wat is de beste fietsbroek van 2020?

beste fietsbroek 2020

Wat de beste fietsbroek van 2020 is, valt niet zomaar te zeggen. Veel is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Zoek je bijvoorbeeld de beste fietsbroek tegen zadelpijn of focus je op sportieve prestaties? In welk seizoen ga je rijden? Wat voor fietser ben je? En wat is je geslacht? Het antwoord wat de beste fietsbroek is, is telkens opnieuw anders. Wij kunnen dus niet zomaar zeggen wat de beste fietsbroek tegen zadelpijn is, laat staat dat we de beste fietsbroek kunnen benoemen. Toch zijn er een aantal richtlijnen die we je kunnen meegeven.

De beste fietsbroek kopen is niet onbelangrijk

Het dragen van de beste fietsbroek kan echt wel een wereld van verschil betekenen. Een te korte of te lange wielerbroek zorgt ervoor dat je het te warm of te koud krijgt, maar daarnaast gaat het toch vooral over het risico op zitvlakblessures. Schuurplekken op de binnenbenen is voor ervaren fietsers niet ongewoon, net zoals pijnlijke billen. Toch kunnen dergelijke blessures ook verder gaan, met bijvoorbeeld doofheid van de genitaliën als gevolg. Door de beste fietsbroek voor heren of dames te gebruiken, voorkom je irritatie en dergelijk onaangename blessures. Hierdoor kan je langer comfortabel fietsen en hypothekeer je je eigen prestaties niet. Wel blijft het zelfs bij de beste fietsbroek met zeem belangrijk om het regelmatig te wassen. Een onhygiënische fietsbroek of fietsonderbroek zorgt ervoor dat wondjes sneller gaan ontsteken en ook dat kan de bedoeling niet zijn.

Bepalende factoren in de zoektocht naar de beste fietsbroek van 2020

Als je ergens op internet een lijstje vindt met daarin de beste fietsbroek, mag je het al meteen met een korreltje zout nemen. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als de beste fietsbroek. Voor iedereen zal een andere fietsbroek de beste fietsbroek zijn. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je de beste fietsbroek zoekt. Wij voorzien ze van een woordje uitleg en geven hier en daar onze persoonlijke favoriet weer.

De beste fietsbroek met zeem kopen of toch maar een goede fietsbroek zonder zeem?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van welk type fietser je bent. Als wielrenner kies je een fietsbroek met zeem van kwaliteit. Een goede fietsbroek met zeem zorgt voor een correcte afvoer van zweet en vocht waardoor je geen last krijgt van een plakkende stof en allerlei irritaties. De frictie tussen je kruis, billen en dijbenen neemt hierdoor gevoelig af.

fietsbroek met of zonder zeem

Als triatleet is een fietsbroek met zeem online kopen dan weer geen goed idee. Een goede fietsbroek met zeem is dan wel de beste fietsbroek tegen zadelpijn, maar als triatleet moet je ze natuurlijk ook tijdens het zwemmen en lopen dragen en dat is toch wel minder aangenaam. Ook hobbyfietsers en mountainbikers kiezen vaak voor kwaliteit fietsbroeken zonder zeem.

Goede fietsbroek voor mountainbikers: AGU mtb Essential

Goede fietsbroek met zeem: Assos Equipe RS S9

De beste fietsbroek kopen: kort, lang of driekwart?

Qua lengte zijn er korte fietsbroeken, lange fietsbroeken en driekwartmodellen. De korte fietsbroeken gebruik je vooral in de zomer, de eerste helft van de herfst en in de tweede helft van de lente. De beste fietsbroek voor in de winter is dan weer een lange fietsbroek. En een driekwartsbroek draag je ten slotte in de tussenseizoenen. Natuurlijk kan je het ook anders aanpakken en bijvoorbeeld enkel de beste fietsbroek kopen voor in de zomer en tijdens de winter beenstukken dragen. Eigenlijk moet je hier een beetje zelf uitzoeken wat jij het prettigst vindt.

De beste fietsbroek met of zonder bretellen

Bij het kiezen van de beste fietsbroek heb je de keuze uit modellen met of zonder bretellen. Een fietsbroek zonder bretellen is goedkoper, maar zakt dan weer makkelijker af. Zelfs als de broek niet afzakt, blijft de zeem vaak niet in het midden zitten. Daarom raden wij voor een fietsbroek met zeem altijd aan om fietsbroeken met bretellen te kiezen. Kies eventueel voor bibshorts, korte fietsbroeken met bretellen waarbij de zeem ook gewoon op z’n plek blijft zitten.

Bij het zoeken naar de beste fietsbroek voor dames horen we wel vaker dat het nu eenmaal zonder bretellen moet. Vrouwen hebben natuurlijk borsten en dan zitten bretellen vaak niet goed. Toch is het hier ook geen goed idee om bij een fietsbroek met zeem geen bretellen te dragen. Tegenwoordig bestaan er immers ook fietsbroeken met kruisvormige bretellen. Wij vinden zo’n model de beste fietsbroek voor dames. Toch zijn er ook goede alternatieven. Het gaat dan om fietsbroeken met speciale banden zodat de druk over een groter deel van het middel wordt verspreid, waardoor ze goed blijven zitten en comfortabel aanvoelen.

Goede damesfietsbroek zonder bretellen: AGU Essential Prime

Goede fietsbroek met bretellen: Sport2x T-PRO PREMIUM

Materiaal van de beste fietsbroek

Fietsbroeken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Bij goedkopere fietsbroeken wordt nog vaak polyester gebruikt. Het is een synthetische en elastische vezel wat natuurlijk heel belangrijk is voor de beste fietsbroek. Omdat het bijna geen vocht opneemt en goed tegen zonlicht kan, is het heel geschikt voor sportkleding. Toch is het minder slijtbestendig dan sommige andere stoffen en hierdoor minder geschikt voor fanatieke fietsers. Wij vinden het daarom niet meteen de beste fietsbroek.

Soms wordt er gekozen voor fietsbroeken op basis van polyamide. Het is inderdaad zo dat polyamide steviger is dan polyester en dat het ook op het vlak van elasticiteit niet onder hoeft te doen. Toch heeft polyamide een belangrijk minpuntje. Polyamide kan minder goed tegen de zon en dat zorgt voor die typische verbleekte fietsbroeken. Bovendien neemt de sterkte van de vezels af bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Een fietsbroek op basis van polyamide vinden we daarom ook niet de beste fietsbroek.

Eigenlijk vinden wij de beste fietsbroek een fietsbroek op basis van elastaan. Ook hier gaat het om een synthetische vezel. Het laat zich kenmerken door een hoge mate van rekbaarheid waardoor het altijd goed past en een geschikte vorm aanneemt. Bovendien kan het ook goed tegen zonlicht. Lang niet altijd zal je de naam elastaan terugvinden, maar dat komt omdat er talloze varianten zijn die onder een eigen merknaam ressorteren. Lycra is daar een bekend voorbeeld van, net zoals Coolmax Lycra dat vooral wordt gebruikt voor zomerse ritten in zuiderse landen.

Degelijke fietsbroek van 78% polyester en 22% elastaan: Crafte Specialiste Bib M

Goede fietsbroek van elastaan: AGU Essential Prime

De beste fietsbroek voor dames of heren

beste fietsbroek dames heren

Zoals eerder gezegd zijn er wel een aantal verschillen tussen de beste fietsbroek voor heren en de beste fietsbroek voor dames. Vooral het al dan niet aanwezig zijn van bretellen is een belangrijk verschil. Hoe dan ook verschillen mannen en vrouwen anatomisch sterk van elkaar en is het geen goed idee om een unisex-fietsbroek te kopen. De beste fietsbroek voor dames is een damesmodel en de beste fietsbroek voor heren is een herenmodel.

Maat van de beste fietsbroek

De beste fietsbroek tegen zadelpijn moet natuurlijk ook de juiste maat hebben. Dit is gelukkig niet het meest ingewikkelde van het keuzeproces. Over het algemeen kan je gewoon je normale maten aanhouden. Natuurlijk is het wel zo dat het niet altijd duidelijk is hoe een bepaalde maat in de praktijk uitvalt. Die problematiek van kleinere en grotere maten ken je ook wel van in de kledingwinkel. Een test met de beste fietsbroek kan dus zeker geen kwaad. Ga je online de beste fietsbroek kopen? Dan beschik je steeds over minimaal 14 dagen herroepingsrecht. Dan kan je de fietsbroek even uittesten en controleren of het wel echt de beste fietsbroek met zeem is.

Bij het passen van de beste fietsbroek moet je er vooral even op letten dat de broek goed aansluit zonder dat het spant. De pijpen mogen ook niet omhoog kruipen wanneer je op de fiets zit. Het lijkt misschien gek, maar als je de beste fietsbroek bij Decathlon zoekt, kan je dus maar beter even op een toonzaalfiets gaan zitten. Houd er wel rekening mee dat een fietsbroek met bretellen vaak wat strak aanvoelt als je rechtstaat. De bretellen zijn dan ook ontworpen voor een fietshouding. Als je bretellen te strak zitten als je staat maar niet als je op de fiets zit, heb je de beste fietsbroek te pakken.

Uit de praktijk weten we dat de maten van Italiaanse merken vaak wat klein uitvallen, terwijl voor Amerikaanse en Engelse merken vaak het omgekeerde geldt. Desondanks probeer je de beste fietsbroeken of fietsbroek met zeem maar beter even uit.

De pasvorm van de beste fietsbroek

Laten we er geen doekjes om winden: de beste fietsbroek met zeem hoort strak te zitten. Op die manier heb je minder last van irritaties, waardoor een strakke fietsbroek meteen ook de beste fietsbroek tegen zadelpijn is. Enkel voor professionele wielrenners geldt soms het tegendeel.

Bovendien voorkomt een strakke fietsbroek luchtweerstand waardoor je beter presteert. Hoewel de beste fietsbroek strak zit, zijn er toch verschillende pasvormen verkrijgbaar. Eigenlijk kan je enkel via een test de beste fietsbroek bepalen, maar toch zijn er een aantal richtlijnen.

Neem bijvoorbeeld de active fit-pasvorm. Deze pasvorm zit strak maar toch nog steeds comfortabel. Het zijn vaak goedkopere fietsbroeken die een juist evenwicht vinden tussen comfort, het voorkomen van pijntjes en aerodynamische eigenschappen. Over het algemeen is dit de beste fietsbroek voor MTB of voor recreatieve fietsers.

Vervolgens zijn er de er fietsbroeken met performance fit-pasvormen. Deze zijn een stuk strakker en hebben uitstekende aerodynamische pasvormen. Wij vinden dit de beste fietsbroek met zeem voor fanatieke hobbywielrenners.

Ten slotte zijn er de pro fit-pasvormen. Dergelijke fietsbroeken focussen op de optimale aerodynamische eigenschappen en zitten vaak minder goed. Ze worden veelvuldig gebruikt door professionele wielrenners die focussen op sportieve prestaties en er geen probleem mee hebben om aan comfort in te boeten. Geloof ons vrij: voor hobbyisten is het niet meteen de beste fietsbroek tegen zadelpijn.

Prijs van de beste fietsbroek

Als je al eens prijzen vergeleken hebt, zal je merken dat de prijs van een fietsbroek sterk kan verschillen. Zo zijn er fietsbroeken die nog geen 25 euro kosten, terwijl je voor sommige fietsbroeken meer dan 100 flappen op tafel moet leggen. Over het algemeen is het wel zo dat een hogere prijs ook voor een hogere kwaliteit staat. Denk dan aan betere aerodynamische eigenschappen, ademende materialen, een betere uv-bescherming en dergelijke meer. Anderzijds betaal je soms ook gewoon meer voor de merknaam die op de fietsbroek staat. Dat laatste is niet de enige reden waarom de beste fietsbroek heus niet altijd de duurste fietsbroek is. De beste fietsbroek kies je per slot van rekening in functie van een aantal factoren. De duurste fietsbroeken zijn vaak de beste fietsbroeken voor professionele wielrenners, maar dat maakt ze nog niet de beste fietsbroek voor mountainbike of hobbyfietsen.

Combineren van de beste fietsbroek en een fietsonderbroek?

Beginners maken vaak de fout door onder hun beste fietsbroek met zeem een fietsonderbroek te dragen. Dat doe je maar beter niet. Een fietsbroek met zeem is van een speciale stof gemaakt om het vocht dat zich tussen je kruis en billen vormt snel af te voeren. Wanneer je daar eerst nog even een onderbroek onder draagt, die vaak gemaakt is van katoen dat die eigenschappen net niet heeft, werk je de voordelen van een fietsbroek met zeem eigenhandig weg. Het gevolg is dat alles lekker nat wordt tussen je benen en je wel met een tweedehandse pamper lijkt rond te fietsen. Aangenaam is anders. Die omgeving is meteen ook een broeihaard voor bacteriën en al die naden tussen je kont en je fietszadel zorgen alleen maar voor extra wrijving, irritatie en dankzij die bacteriën ook nog eens voor ontstekingen. Dat is meteen ook de reden waarom ook een vochtdoorlatende sportonderbroek eveneens geen goed idee is.

Als je een ommetje om de blok maakt, is er natuurlijk niks mis als je een fietsonderbroek en de beste fietsbroek met zeem combineert. Als je daarentegen meer kilometers fietst, doe je dat zonder (fiets)onderbroek. Uit persoonlijke ervaringen lijken tochtjes van minder dan 30 kilometer nog perfect te lukken met zo’n fietsonderbroek, maar zeker als je meer dan 50 kilometer rijdt gaat die fietsonderbroek maar beter uit. Tijdens het mountainbiken maakt het allemaal iets minder uit omdat je ook gewoon minder vaak op je zadel zit. Daar merk je de voordelen vooral na twee tot drie uur op de fiets.